Στους φόβους της ΕΕ για τη διαχείριση της κρίσης στην Τουρκία από τον Ερντογάν αναφέρεται σε άρθρο του με τίτλο «Η ΕΕ φοβάται ότι τα μέτρα καταστολής στην Τουρκία θα ‘καταστρέψουν’ τις σχέσεις τους» ο Andrew Rettman. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο Αυστριακός Επίτροπος Johannes Hahn «σχεδόν είπε» ότι ο Τούρκος Πρόεδρος γνώριζε περισσότερα από όσα έχει αφήσει να εννοηθούν για τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής. Δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν «είναι αυτό ακριβώς που φοβόμαστε».
Αναφερόμενος στη σύλληψη μερικών χιλιάδων δικαστών το Σάββατο, ο Johannes Hahn τόνισε ότι «μοιάζει με κάτι που είχε προετοιμαστεί. Το γεγονός ότι οι λίστες [με τα ονόματα των δικαστών] ήταν διαθέσιμες μετά τα γεγονότα δείχνει ότι αυτά [τα μέτρα καταστολής] ήταν έτοιμα και θα χρησιμοποιούνταν κάποια στιγμή».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault «καταδίκασε» το «πραξικόπημα» προειδοποιώντας ωστόσο ότι ο Ερντογάν θα γίνει περισσότερο «απολυταρχικός». «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μήπως η τουρκική κυβέρνηση δημιουργήσει ένα πολιτικό σύστημα που θα στραφεί κατά της δημοκρατίας», σχολίασε.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson τόνισε ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε αυτοσυγκράτηση».
Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι «τώρα είναι η ώρα για την Τουρκία να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο διχασμό [στην τουρκική κοινωνία] αλλά να την ενώσει με άξονα το Κράτος Δικαίου». Ο Βέλγος ομόλογός του δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ αν ο Ερντογάν φυλακίσει δικαστές ή επαναφέρει τη θανατική ποινή. Ο Λουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο κίνδυνος να «καταστραφούν» οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι υπαρκτός ανάλογα με το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση ο Τούρκος Πρόεδρος. «Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε, τόσο για τα ευρωπαϊκά όσο και για τα τουρκικά συμφέροντα ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν έχουν πληγεί», δήλωσε χαρακτηριστικά