Η γενοκτονία των Αρμενίων παραμένει στη μνήμη του κόσμου παρά την γιγαντιαία προσπάθεια της Τουρκία να αναθεωρήσει την ιστορία. Παντού στο κόσμο γίνονται αυτές τις ημέρες δηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης για   το αρμένικο ολοκαύτωμα.

Ο κόσμος δεν ξεχνά το έγκλημα και αυτό είναι κυρίως που εξοργίζει την Τουρκία που παρά τον τεράστιο αγώνα και τους ασύλληπτους πόρους που έχει ξοδέψει, δεν έχει καταφέρει να αναθεωρήσει την ιστορία. Η δήλωση που ξεχώρισε και εφέτος είναι η τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν που προκάλεσε οργή και μια παραληρηματική αντίδραση εκ μέρους του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου. Η υποκρισία , πασπαλιμένη με σπαραξικάρδιες δηλώσεις περί Μεγάλου Τουρκικού Έθνους
Με ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε:
«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία ξανά στη σκηνή! Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις.
Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Κανένας δεν μπορεί δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος».
Παρότι ο Τσαβούσογλου δεν προσωποποιεί τα πυρά που εξαπέλυσε, ο τουρκικός Τύπος μιλά για «σκληρή απάντηση» προς τον Τζο Μπάιντεν.


Η δήλωση Μπάιντεν ανέφερε:


«Σήμερα, σταματάμε για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern – της γενοκτονίας των Αρμενίων – και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ.
Στις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη – η αρχή μιας συστηματικής εκστρατείας βίας κατά της αρμενικής κοινότητας. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο – μια τραγωδία που επηρέασε για πάντα γενιές αρμενικών οικογενειών.
Καθώς ενωνόμαστε με τα έθνη όλου του κόσμου στη μνήμη αυτής της οδυνηρής ιστορίας, αναλογιζόμαστε επίσης την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού. Πολλοί από αυτούς που επέζησαν αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε νέες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και σε όλο τον κόσμο, ο αρμενικός λαός αντιμετώπισε το κακό με ελπίδα. Ανοικοδόμησαν τις κοινότητές τους. «Καλλιέργησαν» τις οικογένειές τους και διατήρησαν τον πολιτισμό τους. Ενίσχυσαν το έθνος μας. Είπαν επίσης τις ιστορίες τους -και τις ιστορίες των προγόνων τους- για να θυμηθούν και να διασφαλίσουν ότι γενοκτονία όπως αυτή που συνέβη πριν από 108 χρόνια δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.  
Σήμερα, ας ανανεώσουμε αυτή την υπόσχεση. Ας δεσμευτούμε εκ νέου να μιλήσουμε κατά του μίσους, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτρέψουμε τις φρικαλεότητες. Και μαζί, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να σφυρηλατήσουμε ένα καλύτερο μέλλον – ένα μέλλον όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σεβασμό.

Στη δήλωση αυτή απάντησε ε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας:


«Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ιστορία ξανά στη σκηνή! Η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις.
Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Κανένας δεν μπορεί δώσει μάθημα ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Έθνος».
Παρότι ο Τσαβούσογλου δεν προσωποποιεί τα πυρά που εξαπέλυσε, ο τουρκικός Τύπος μιλά για «σκληρή απάντηση» προς τον Τζο Μπάιντεν.”
Η ιστορία δεν αλλάζει και η Τουρκία αδυνατεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της.

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία