Κάθε άλλο , παρά εικόνα ηττημένου ή ηγέτη που ανησυχεί εξέπεμψε ο Πούτιν, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Έτσι, την δική του οπτική για τις παγκόσμιες εξελίξεις, τις αντοχές της Ρωσίας και για τον ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο παρουσίασε ο Ρώσος πρόεδρος , κάνοντας μια συνολική αντεπίθεση κατά της Δύσης.
Αν αγνοήσουμε το προπαγανδιστικό κρεσέντο των προβληματικών ούτως ή άλλως δελτίων ειδήσεων των ελληνικών ΜΜΕ και δούμε ψύχραιμα τα όσα είπε ο Ρώσος Πρόεδρος , θα διαπιστώσουμε ότι η ομιλία του διακατέχονταν από απόλυτη αυτοπεποίθηση , ότι είναι σε θέση , όχι μόνο να νικήσει , αλλά και να επιδράσει στην διαμόρφωση του νέου παγκόσμιου σκηνικού , καθώς όπως είπε τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο εξής. Αποσιώπησε βέβαια τις επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα του, αλλά αυτό το κάνουν όλοι οι ηγέτες, όταν θέλουν να προβάλλουν την ισχύ τους ή να δείξουν ότι δεν πτοούνται από τα προβλήματα.
Ιδιαίτερα χλευαστικός ήταν και έναντι της ΕΕ και έναντι των ΗΠΑ. Για την Ευρώπη εκτίμησε ότι οι κυρώσεις, αντί να πλήξουν τη χώρα του πλήττουν την ΕΕ, ενώ για τις ΗΠΑ είπε ότι παριστάνουν τους Θεούς επί γης , που δεν έχουν καθήκοντα παρά μόνο συμφέροντα. Ας παρατηρήσουμε την προσέγγισή του.
Μιλώντας για τις ΗΠΑ είπε ότι παριστάνουν τους «θεούς» στον πλανήτη Γη, που δεν έχουν καθήκοντα, παρά μόνο συμφέροντα. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο υπόλοιπος κόσμος είναι η «αυλή» τους και πως μεταχειρίζονται άλλα κράτη ως «αποικίες».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελειώνει η εποχή του « μονοπολικού κόσμου», , τόνισε ότι «τίποτε δεν θα είναι πλέον όπως παλιά» στη διεθνή πολιτική σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως «έχει χάσει πλήρως την κυριαρχία της και οι ελίτ της χορεύουν με βάση τη μελωδία κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον πληθυσμό της. Τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αγνοούνται εντελώς και παραμερίζονται».
Έκανε επίσης λόγο για “για αποικιακή αλαζονεία και για προσπάθεια να συντρίψει τη χώρα του με «ανόητες» αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης που , όπως είπε, ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή».
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», υποστηρίζοντας πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύτηκαν, χαρακτηρίζοντας «δύσκολη αλλά αναγκαία» την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του στο φόρουμ που διεξάγεται φέτος χωρίς σχεδόν καμία δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».
Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πούτιν είπε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της ιστορίας», για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία. Ωστόσο, σημείωσε “τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» . Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή» δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κυρώσεων, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε αυτούς που τις επέβαλαν. Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία» έχοντας μπει σε μια πορεία που θα οδηγήσει στον ριζοσπαστισμό και σε αλλαγή των ελίτ, επικρίνοντας τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ, όπως η «εκτύπωση χρήματος» για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της ανισότητας.
Δήλωσε ακόμη ότι η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας. Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Επιπροσθέτως τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία» παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.
Όλα αυτά συνιστούν μια συνολική απάντηση στη Δύση. Σε ορισμένα σημεία , ότι δηλαδή η κρίση χτυπά τη Δύση και ότι οι κυρώσεις δεν θα γονατίσουν τη Ρωσία, επιβεβαιώνεται. Τώρα αν η αλλαγή του κόσμου θα είναι υπέρ ή κατά της Μόσχας, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί...