Δεν είναι λίγοι στην Ουάσιγκτον που επαναφέρουν το δόγμα του πυρηνικού πλήγματος κατά της Ρωσίας , πιθανότατα και κατά της Κίνας με την πάροδο του χρόνου,ενώ εντείνονται και οι προκλήσεις .
Η κρίση στην Ουκρανία και η επιθετικότητα του ΝΑΤΟ που δια ξηράς , θαλάσσης και αέρος προσπαθούν να προκαλέσουν ατμόσφαιρα ασφυξίας στη Μόσχα, οξύνεται επικίνδυνα. Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά, κινούμενα από διαφορετικές κατευθύνσεις έφθασαν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και έκαναν προσομοίωση πυρηνικού πλήγματος.
Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια . Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για στήριξη αυτονομικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία κατηγορεί τους Αμερικανούς και τους Τούρκους, ότι εξοπλίζουν το Κίεβο με στόχο την ρωσική επικράτεια. Ταυτόχρονα η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκταση προς τη χώρα αυτή και ήδη συγκεντρώνει στρατό στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Το σκηνικό , τηρουμένων των αναλογιών θυμίζει κάπως την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, όταν ο Κέννεντυ απείλησε με πυρηνικό πόλεμο την Ρωσία και ευτυχώς τότε, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ, ανάγκασε τον Χρουτσώφ να αναδιπλωθεί.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο σκληρή. Στις βαλτικές χώρες το κλίμα είναι φανατισμένο κατά της Μόσχας . Οι Πράσινοι στη Γερμανία είναι πολύ φιλικοί με τις ΗΠΑ και το πάγωμα του Nord Stream 2 είναι δικό τους έργο μέχρι να δούμε αν λειτουργήσει η μεσοβέζικη λύση για την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας. Ο Πούτιν απάντησε μέσω του Λουκασένκο και το μεταναστευτικό που ξέρει ότι τρομάζει το Βερολίνο , ενώ δεν αποκλείεται να δούμε την κρίση να διαχέεται και στα βαλκάνια κάποια στιγμή.
Ας σημειωθεί ότι σε αυτή την στρατηγική σκακιέρα έχει εγκλωβιστεί και η Τουρκία. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία και την ωθούν να εξοπλίζει με drone την Ουκρανία. Η Μόσχα κατήγγειλε γι αυτό την Άγκυρα, αλλά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου δικαιολόγησε τις πωλήσεις ως εμπορική πολιτική. Όμως ο Ερντογάν έχει ανάγκη τους Ρώσους στη Συρία και την Λιβύη και δεν μπορεί να ερεθίζει για πολύ τον Πούτιν.
Αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι αγριεύει . Η «είσοδος» στην πυρηνική ατζέντα μετά από χρόνια είναι μια δραματική εξέλιξη. Το πυρηνικό δόγμα επιστρέφει και οι υπερδυνάμεις θα γίνουν όλο και πιο απαιτητικές από τους συμμάχους τους, τους δορυφόρους τους για την ακρίβεια , κάτι που βλέπουμε φανερά στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Η άκριτη υιοθέτηση του αμερικανικού δόγματος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δημιουργία πλήθους βάσεων στην ελληνική επικράτεια, σημαίνουν ότι και η Ελλάδα μπαίνει στον χορό των τεράτων . Καθόλου ευχάριστη εξέλιξη
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Κινέζο ομόλογο του Γουέι Φενγκέ ότι η Μόσχα έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της δραστηριότητας των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών κοντά στα σύνορα της, τα οποία, όπως είπε, έχουν πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα 30 πτήσεις κοντά στη Ρωσία, δηλαδή 2,5 φορές περισσότερές από τις πτήσεις που είχαν πραγματοποιήσει πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια βιτνεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογο του Γουέι Φενγκέ, τονίζοντας ότι οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για την Κίνα.
Ο Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε επίσης η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σε συνθήκες «εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και αύξησης των συγκρούσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου», επισημαίνοντας ότι «η Κίνα και η Ρωσία στην διάρκεια πολλών ετών είναι στρατηγικοί εταίροι». Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν υπήρχε η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας –Κίνας και ούτε τότε η Κίνα είχε τις σημερινές δυνατότητες. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει , αλλά κάποιοι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη και επιμένουν στην στρατηγική της έντασης.