Με μια δήλωση που θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να παραμείνει στη Συρία.
Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι , αλλά απηχεί το κλίμα που επικράτησε μεταξύ στην συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι, η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις, γεγονός που έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για διαφωνίες ή και για ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν -Ερτογάν. Σημειώνεται πως ούτε η Αίγυπτος, ούτε άλλες αραβικές χώρες θέλουν την Τουρκία εντός της Συρίας και της Λιβύης. Σίγουρα η Τουρκία έχει θορυβηθεί.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «η Ρωσία ελπίζει ότι η Τουρκία θα καθοδηγείται από τις αρχές του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης ο Ρώσος υπουργός είπε ότι «όσον αφορά τη δήλωση του κ. Καλίν, θα προτιμούσα να αναφέρω τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι η Συρία είναι ανεξάρτητο κράτος, και ότι η Τουρκία θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο της τελικής διευθέτησης, θα προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η Τουρκία θα παραμείνει σε αυτήν ακριβώς τη θέση», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.
Με αυτόν τον τρόπο ο Λαβρόφ, σχολίασε τη δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου Τύπου του Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα να είναι παρούσα στη Συρία, όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία.
Ωστόσο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην ξένη ένοπλη παρουσία στη Συρία, υπενθύμισε το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επαναλαμβάνει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. «Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, μόνο εκείνες οι ένοπλες δυνάμεις που προσκλήθηκαν από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχουν το δικαίωμα να είναι παρούσες στη χώρα αυτή», για να υπογραμμίσει ότι η Ρωσία βρίσκεται νόμιμα στην Συρία. Φυσικά, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, αυτό ισχύει για τις αμερικανικές μονάδες.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ρήγμα στις σχέσεις Ρωσίας –Τουρκίας παρά τις δηλώσεις Τούρκων για αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τη Μόσχα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ φαίνεται να θέλουν να διευθετήσουν μόνοι τους τη διαφορά στην Συρία, ίσως και στην Λιβύη. Η Αίγυπτος , όπως όλα δείχνουν θα έχει ρόλο αναβαθμισμένο στην περιοχή. Όλα αυτά είναι θετικά για την Ελλάδα , αρκεί η χώρα μας να ενισχύσει την διπλωματική της παρουσία και να ενισχύσει την εικόνα της χώρας που εργάζεται για την σταθερότητα στην περιοχή.