Είναι βαρύ για την υπερδύναμη να υπάρχει ηγέτης που να μιλά περιφρονητικά εναντίον της, χρόνια τώρα. Και μάλιστα ηγέτης, του οποίου η χώρα βιώνει εμπάργκο και απομόνωση αλλά να μην πτοείται. Πρόκειται για τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν , ο οποίος απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ για διάλογο, κάνοντας λόγο περί «βιτρίνας για να καλύψουν τη διπροσωπία τους και τις εχθρικές ενέργειές τους», ανέφεραν σύμφωα με τα ΜΜΕ.
Μετά την ήττα στο Αφγανιστάν, την αποχώρηση από την Συρία και την Λιβύη, τις κακές σχέσεις με την ΕΕ και την έντονη κριτική που δέχθηκε για την AUKUS, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει ότι είναι παρούσα παντού, αλλά δεν είναι πειστική.
«Από την έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική απειλή των ΗΠΑ και η εχθρική πολιτική τους απέναντί μας δεν έχουν αλλάξει διόλου, έχουν γίνει πιο δόλιες», είπε ο κ. Κιμ σε ομιλία του ενώπιον της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, του «κοινοβουλίου» της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Rodong Sinmun.
Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να οργανώσει συναντήσεις με βορειοκορεάτες αξιωματούχους οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα, προκειμένου να ξαναρχίσουν συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας της Ασίας.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν όταν απέτυχε η σύνοδος κορυφής του 2019 στο Ανόι με τη συμμετοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας προχώρησαν θεαματικά.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά πυρηνική δοκιμή ούτε εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το 2017. Όμως αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, κάτι που εάν ισχύει αποτελεί μείζονα πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.