Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συμφωνίας ΗΠΑ-Αυστραλίας – Αγγλίας για την παράδοση ενός πυρηνικού στόλου στην Αυστραλία, μια κίνηση που παραπέμπει σε σχέδιο για νέο ψυχρό πόλεμο και όχι σε απλή συμμαχική πράξη . Πρόκειται για μια άκρως επιθετική ενέργεια κατά της Κίνας, αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε και εντάσεις με την Γαλλία καθώς είχε αναλάβει την κατασκευή των υποβρυχίων και τώρα ακυρώνεται μετά την συμφωνία. Οι δηλώσεις Μπάιντεν , ότι η Γαλλία είναι μια στρατηγική σύμμαχος μάλλον εξοργίζουν το Παρίσι. Σε αυτό το σκηνικό αίσθηση προκάλεσε η Νέα Ζηλανδία, παραδοσιακή και σταθερή σύμμαχος της Αυστραλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο των πυρηνικών πλοίων στα χωρικά της ύδατα, προφανώς γιατί θέλει να μείνει μακριά από αυτή την αντιπαράθεση και γιατί προφανώς δεν είναι δεδομένη.
Η συμφωνία αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου που ως γνωστόν δεν αντιδρά ποτέ εν θερμώ , αλλά πάντα μετά από μελέτη και ανάλυση των δεδομένων. Είναι σίγουρο όμως ότι η κίνηση των ΗΠΑ που γίνεται όλο και πιο επιθετική, θα αυξήσει την ένταση.
Η απόφαση των ΗΠΑ να παραμερίσουν τη Γαλλία από μια συμφωνία που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων δείχνει μια έλλειψη συνοχής σε μια στιγμή που οι δύο σύμμαχοι αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανακοίνωσε το Παρίσι.
Οι Γάλλοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ανέφεραν επίσης σε ανακοίνωσή τους ότι η απόφαση της Αυστραλίας να αθετήσει τη σύμβαση είναι αντίθετη με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά από αυτή τη θεαματική ανακοίνωση, η οποία θα φέρει τις ΗΠΑ να μοιράζονται ιδιαίτερα ευαίσθητης τεχνολογία, η Αυστραλία θα πρέπει να ακυρώσει, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μια γιγαντιαία παραγγελία συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, την οποία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί.
Και δεν είναι βέβαιο ότι το Παρίσι θα παρηγορηθεί από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν «να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη.