Μια ενδιαφέρουσα σύνοδος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου στη Βαγδάτη. Στο επίκεντρο η κρίση στο Αφγανιστάν και η επόμενη ημέρα. Συμμετείχαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία, η Γαλλία, αλλά όχι η Ελλάδα, μπορεί να δεχθεί κύματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά και να γίνει δρόμος για την διέλευση τζιχαντιστών, θέμα που τρομάζει τους Ευρωπαίους.
Ήταν μια ιστορική σύνοδος, γιατί οι ιρακινοί κατάφεραν για πρώτη φορά να φέρουν στο ίδιο τραπέζι τους αξιωματούχους του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Τα ερωτήματα για το μέλλον της Ελλάδας σε μια περιφέρεια του κόσμου που συνταράσσεται από πολέμους και κρίσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Πουθενά πλέον όπου συζητιούνται τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας, δεν καλείται η χώρα μας. Ούτε η κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να βγει από το κλουβί της. Μια κυβέρνηση περιορισμένης διπλωματικής ορατότητας .
Στην σύνοδο της Βαγδάτης ο Μακρόν έδειξε την ανησυχία του Παρισιού. Μίλησε για το Ισλαμικό Κράτος και είπε ότι παραμένει απειλή και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι προσεκτική για να το αντιμετωπίσει, φοβούμενος τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Στη σύνοδο συμμετέχουν ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι καθώς και οι ΥΠΕΞ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκπροσωπήθηκαν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, ενώ η Τουρκία από τον ΥΠΕΞ της.
Το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, σίγουρα όμως πολλοί είναι ανήσυχοι για το μέλλον του Αφγανιστάν . Σημειώνεται ότι η Βαγδάτη διαμεσολαβεί από τον Απρίλιο στις συνομιλίες ανάμεσα στο σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ριάντ, και στην Τεχεράνη για τη γεφύρωση των σχέσεών τους που επλήγησαν το 2016.