Η Κίνα αλλάζει τις παγκόσμιες ισορροπίες .Τα περισσότερα ινστιτούτα, πανεπιστήμια , κόμματα και ΜΜΕ , έχουν πλέον μόνιμα στραμμένο το βλέμμα και το ενδιαφέρον τους στο Πεκίνο. Με μια ομιλία που ξεχείλιζε από αυτοπεποίθηση ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο μη αναστρέψιμη «άνοδο» της χώρας του, που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως, στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Δεν αρκέστηκε όμως να επιβεβαιώσει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στην χώρα του. Στην ομιλία του, που διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν, ο Σι έστειλε αυστηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν τη χώρα του ότι «θα σπάσουν τα κεφάλια τους». Δεσμεύθηκε να ενισχύσει τον στρατό της Κίνας, να προχωρήσει στην επανένωση της Ταϊβάν και παράλληλα επισήμανε ότι θα διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ και θα προστατευθούν η κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας. Αποδέκτες του μηνύματος, πρώτα οι ΗΠΑ μετά το ΝΑΤΟκαι οποιαδήποτε χώρα κατακρίνει την πολιτική της. Έχοντας μνήμη και γνώση της ιστορίας της χώρας του και πικρή εμπειρία από τις επεμβάσεις της Δύσης στην Κίνα με ολέθρια μάλιστα αποτελέσματα, ο Σι Τζινπίγκ είπε ότι ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στις ξένες δυνάμεις «να τον εκφοβίσουν ή να τον υποτάξουν». .
«Όποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι», επεσήμανε ο Σι προκαλώντας το χειροκρότημα των 70.000 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία.
«Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο», επισήμανε ο Σι, τονίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα». Αυτό φυσικά δεν είναι ακριβές, γιατί το διπλό σύστημα , σοσιαλισμός για τον λαό και καπιταλισμός για ανάπτυξη , έδωσε πλούτο και ισχύ στην Κίνα. Βεβαίως η διαχείριση που είναι το μείζον ζήτημα είναι αυστηρά κρατική υπόθεση. Είναι απλοική η ανάλυση ότι η Κίνα οφείλει την ισχύ της στην καπιταλιστικού τύπου ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που είναι σωστή κριτική. Αλλά και η κρατική πολιτική είναι πανταχού παρούσα. Κινέζικος σοσιαλκαπιταλισμός....
Ωστόσο, σε μια προφανή απάντηση στις διεθνείς επικρίσεις απέναντι στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν μαθήματα».
Η Κίνα, η γρήγορη στρατιωτική άνοδος της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία στους γείτονές της και τη Δύση, θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία της, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, εξήγησε ο Σι. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας και των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε.
Ούτε λέξη για τον Μάο
Ο Μαο μπορεί να μην αναφέρθηκε, τουλάχιστον με βάση όσα μεταδόθηκαν, αυτό δεν σημαίνει ότι η Κίνα τον έχει ξεχάσει , καθώς η σημερινή Κίνα οφείλει πολλά στον ιδρυτή της Λαικής Δημοκρατίας. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στη Σαγκάη από μια ομάδα διανοούμενων. Ένας από τους ιδρυτές του ήταν ο Μαο Τσε Τούγκ (26 Δεκεμβρίου 1893 – 9 Σεπτεμβρίου 1976) , ενώ είχε ηγηθεί της αγροτικής επανάστασης του 1927. Από τη μεγάλη πορεία του Μάο με τους λιπόσαρκους αγρότες μέχρι την κατάκτηση του διαστήματος σήμερα, το βέβαιο είναι ότι η Κίνα έχει διανύσει ιλιγγιώδη απόσταση και είναι μια υπερδύναμη. . Για πρώτη ίσως φορά η Κίνα απάντησε τόσο αυστηρά στις ΗΠΑ κυρίως. Το που θα οδηγήσει αυτή η ήπια προς το παρόν αντιπαράθεση θα δείξε