Εκατοντάδες ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στον δυτικό Καναδά κοντά σε χώρο όπου  παλαιότερα υπήρχε ένα καθολικό οικοτροφείο για παιδιά ιθαγενών. Και αυτό λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανακάλυψη ενός μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών, ορισμένα από τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν μόλις 3 ετών στην Βρετανική Κολούμπια.  Οι ανασκαφές στον χώρο όπου υπήρχε το σχολείο στο Μαρίβαλ του Σασκάτσεουαν ξεκίνησαν στο τέλος Μαΐου.

Η Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των νεοανακαλυφθέντων τάφων είναι “ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στον Καναδά”, αλλά δεν διευκρίνισε τον αριθμό.

Το οικοτροφείο στο Μαρίβαλ φιλοξενούσε μαθητές από κοινότητες ιθαγενών κατά το διάστημα 1899-1997 προτού κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από ένα ημερήσιο σχολείο.

Περίπου 150.000 παιδιά αυτόχθονων Αμερικανών, Ινουίτ και Μετίς υποχρεώνονταν να φοιτούν σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά μέχρι τα χρόνια του 1990, μακριά από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Πολλά υφίσταντο κακομεταχείριση, υποσιτισμό και σεξουαλική κακοποίηση και περισσότερα από 4.000 πέθαναν μέσα στα σχολεία αυτά, σύμφωνα με ερευνητική επιτροπή που κατέληξε ότι ο Καναδάς έχει διαπράξει “πολιτισμική γενοκτονία” σε  βάρος των κοινοτήτων αυτοχθόνων.

Επιζήσαντες που μίλησαν στο Reuters κάνουν λόγο για διαρκή πείνα, απερίγραπτη μοναξιά και μια σχολική διοίκηση που χρησιμοποιούσε απειλές και συχνά βία.

Η συγγνώμη της κυβέρνησης του Καναδά

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη το 2008, αλλά όχι και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία.

Στις αρχές του μήνα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την λύπη του, αλλά επιζήσαντες απέρριψαν την δήλωση αυτή.

Η αποκάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο τις εκκλήσεις προς τον πάπα και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ζητήσουν συγγνώμη για την κακοποίηση που υπέστησαν οι μαθητές στα οικοτροφεία αυτά, όπου υποχρεώνονταν να πηγαίνουν για να ενσωματώνονται στην επικρατούσα κουλτούρα.

Έπειτα από την ανακάλυψη του μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών στο Kamloops Indian Residential School, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές κοντά σε πολλά πρώην οικοτροφεία για παιδιά ιθαγενών σε όλο τον Καναδά με την βοήθεια των κυβερνητικών αρχών.

** Το κείμενο αναδημοσιεύουμε απο τον ιστότοπο Hellasjournal

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία