Το σκηνικό στην Λιβύη αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και όλα δείχνουν, ότι η Άγκυρα χάνει τον έλεγχο καθώς η δήλωση του Λίβυου ηγέτη Σαράζ που ελέγχεται από την Άγκυρα, ότι θα παραιτηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, προκάλεσε ένταση στην Τουρκία. Ο Ερντογάν παραδέχθηκε δημόσια ότι είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Φαίνεται όμως ότι ο Σαράζ υπάκουσε σε ισχυρότερες πιέσεις και αυτές είναι των ΗΠΑ.
Στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις που θα εξελιχθούν πολύ σύντομα σε επίσημες διαπραγματεύσεις με στόχο να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη. Ήδη διεργασίες γίνονται και στο στρατόπεδο του Χαφτάρ, καθώς στο εξής θα διευκολύνει τις εργασίες στις πετρελαιοπηγές, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο μάλλον ο πολέμαρχος θα οδηγηθεί στο περιθώριο για να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα. Οι ΗΠΑ και ο Τραμπ θέλουν εξελίξεις πριν τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και είναι η Ουάσιγκτον που οδήγησε τον Σαράζ στην παραίτηση . Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία χάνει έδαφος, οι βασικοί παίχτες στην διαπραγμάτευση θα είναι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί.
Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί παράγοντες και στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ θεωρούν πως με την αποχώρηση του Σαράζ από το προσκήνιο θα αποδυναμωθεί η συμφωνία που είχε συνομολογήσει με τον Ερντογάν για τη χάραξη ΑΟΖ εις βάρος της Ελλάδας. Αν συμβεί αυτό, είναι προφανές ότι μετά και την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ξεθωριάζει. Σημειώνεται ότι την επικείμενη παραίτηση του Σαράζ χαιρέτισε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Λιβύη, Ολιβερ Οουεζα.
Οι εξελίξεις αυτές, , πέραν των άλλων, φαίνεται ότι διευκολύνουν τα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην περιοχή και την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Ενδιαφέρουσες εξελίξεις, θετικές σίγουρα για την Ελλάδα, αρκεί να επωφεληθεί από αυτές και να δρομολογήσει τις δικές της παρεμβάσεις, ενόψει του διαλόγου με την Τουρκία.