Μια κόκκινη λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ο οποίος αποφυλακίστηκε από τη φυλακή της Κουριτίμπα, αφού εξέτισε πάνω από ενάμιση χρόνο από την ποινή που του είχε επιβληθεί για διαφθορά.
Η είδηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Λατινική Αμερική κοχλάζει από κινήματα κατά των αυταρχικών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων οι πολιτικές των οποίων όξυναν τις ανισότητες οδηγώντας εκατομμύρια πολιτών στην ανέχεια.
Ο Λούλα, που εξακολουθεί να έχει σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα ήταν φυλακισμένος για περισσότερο από ενάμιση χρόνο για διαφθορά, με κατασκευασμένες όπως καταγγέλθηκε κατηγορίες. Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου έκριναν αντισυνταγματική την δικαστική απόφαση που επείχε θέση νομολογίας και βάσει της οποίας οποιοσδήποτε ύποπτος μπορούσε να οδηγηθεί στη φυλακή εάν απορριπτόταν η πρώτη του έφεση πριν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει.
Η πολυαναμενόμενη απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε έπειτα από μακρές συζητήσεις και εντελώς οριακά, ενδέχεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση σχεδόν 5.000 άλλων φυλακισμένων. Αλλά οι αποφυλακίσεις αυτές δεν θα είναι αυτόματες, αφού κάθε υπόθεση θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά.
Ο Λούλα, που εκτίει ποινή 8 ετών και 10 μηνών κάθειρξης για διαφθορά, οδηγήθηκε στη φυλακή τον Απρίλιο του 2018, λίγο καιρό μετά την απόρριψη της προσφυγής του από εφετείο, μολονότι είχε ακόμη τη δυνατότητα να προσφύγει σε ανώτερα δικαστήρια.
Μέσα από το κελί της φυλακής, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αθωότητά του και να καταγγέλλει συνωμοσία με σκοπό να αποτραπεί η επάνοδός του στην εξουσία.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο μετέπειτα πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρο, είχε εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να δει τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας «να σαπίζει στη φυλακή».
Ο Ινάσιο Λούλα, άλλωστε, ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του περσινού Οκτώβρη, όμως η δικαιοσύνη της χώρας δεν του επέτρεψε να συμμετέχει στη διαδικασία.
Η απόφαση, όμως, του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σέρζιο Μούρο, τον πρώην δικαστή που είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον Λούλα.