Σε πολλές χώρες, πολιτικούς αναλυτές και ειδικούς σε ζητήματα εξοπλισμών, κυριαρχεί ο προβληματισμός μετά την κατάρρευση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) . Πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας κούρσας πυρηνικού ανταγωνισμού ή μεταφοράς του ανταγωνισμού στο διάστημα.
Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έπειτα από παρόμοια κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο «Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, πως θα αποσυρθούν από τη συνθήκη INF με τη Ρωσία σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν τερματίσει αυτό που χαρακτηρίζουν παραβιάσεις αυτής της συμφωνίας ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Οι Ρώσοι αρνούνται ότι παραβιάζουν την συμφωνία.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για να κατασκευάσει νέους πυραύλους, ανάμεσα στους οποίους και υπερηχητικούς, και ζήτησε από τους υπουργούς να μην ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τον αφοπλισμό.
Είναι θέμα χρόνου η ένταση από την κατάρρευση της συμφωνίας να μεταφερθεί στην Ευρώπη και στα κράτη –μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ ήδη στο παρασκήνιο εκδηλώνονται αντιδράσεις καθώς όλες οι ευρωπαικές χώρες γνωρίζουν ότι θα βρεθούν και πάλι στη μέση της όξυνσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και αυτό κάθε άλλο παρά θετικό είναι . Η ΕΕ επίσης στρατιωτικοποιείται με την απόφαση δημιουργίας ευρωπαικού στρατού και ανάπτυξης της ευρωπαικής πολεμικής βιομηχανίας.
Είναι προφανές ότι η διπλωματία υποχωρεί και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον του κόσμου…