Ανησυχία για ενδεχόμενη διατάραξη του διπλωματικού πλαισίου των ΗΠΑ σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τριμερείς συνεργασίες, την βαλκανική πολιτική, αλλά και την στάση έναντι της Τουρκίας, έχει προκαλέσει η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Σημειώνεται ότι ορισμένες επιλογές του Μίτσελ ήταν άκρως αμφιλεγόμενες, ωστόσο θεωρούνταν από διπλωμάτες, φερέγγυος συνομιλητής, που άκουγε με προσοχή, ιδιαίτερα τους Έλληνες συναδέλφους του.
Ο Μίτσελ που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους όπως ανέφερε στην επιστολή του, άσκησε ιδιαίτερα επιθετική διπλωματία στην περιοχή και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ενίσχυσε την αντιρωσική πολιτική στην περιοχή και στην Ελλάδα .
Ο Μίτσελ, ήταν ο εμπνευστής της πολιτικής αλλαγής στα Σκόπια, στην στήριξη του Ζάεφ και πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην συμφωνία των Πρεσπών, ενώ στήριξε το Κόσοβο στην απόφασή του να ιδρύσει Ένοπλες Δυνάμεις , παρά τις έντονες διαφωνίες πολλών χωρών καθώς παραβιάζει σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
Ήταν ο ίδιος που προώθησε τις συνομιλίες με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ καθοριστική ήταν η στάση του έναντι της Τουρκίας καθώς με αλλεπάλληλες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που ρωτήθηκαν σχετικά εξέφρασε σκεπτικισμό, αλλά και την ελπίδα να μην διαταραχθεί η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, ιδιαίτερα έναντι της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον αν ο διάδοχός του θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο ή θα υπάρξουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι περί τα μέσα Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ στην Κρήτη με την συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.