Προκαλεί ανατριχίλα η άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Εβραίοι έχουν υποφέρει από διώξεις αιώνες τώρα. Δεν ήταν μόνο το Ολοκαύτωμα που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση και φρίκη, είναι αιώνες διώξεων , εκτοπισμών, βασανισμών και μαζικών δολοφονιών που έχουν διαπράξει πολλά κράτη εις βάρος τους. Αυτές οι διώξεις οδήγησαν τους Εβραίους στην ίδρυση του δικού τους κράτους, προκειμένου να έχουν την δική τους πατρίδα και να νοιώθουν ασφαλείς μέσα στα δικά τους σύνορα.
Από το σημείο αυτό και μετά, δηλαδή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το Ισραήλ έχει δεχθεί αμέτρητες επικρίσεις για την στάση του έναντι των Αράβων, ιδιαίτερα κατά των Παλαιστινίων . Υπάρχουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και διανοητές που θυμίζουν στο Ισραήλ ότι δεν πρέπει να φέρεται στου Παλαιστινίους όπως φέρθηκαν πολλοί στο παρελθόν κατά των Εβραίων.
Υπό αυτό το πρίσμα προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη η άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που δεκάδες χώρες στον κόσμο έχουν ήδη κάνει. Θα περίμενε κανείς ότι ακριβώς λόγω των διώξεων που έχουν υποστεί οι Εβραίοι, το Ισραήλ θα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Και όμως δεν είναι.
Εδώ και χρόνια το αριστερό κόμμα Meretz του Ισραήλ προσπαθεί να περάσει από τη βουλή το σχετικό ψήφισμα . Μια ακόμη ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου, αλλά ακυρώθηκε, γιατί η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την αναγνώριση της γενοκτονίας , προκειμένου να μην οξυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία.
Η στάση αυτή προκαλεί ανατριχίλα , αλλά και ερωτηματικά. Το Ισραήλ ακολουθεί μια εξαιρετικά επιθετική πολιτική κατά του αντισημιτισμού και της ανάγκης σεβασμού των διώξεων των Εβραίων, αλλά για τις διώξεις άλλων λαών και τις γενοκτονίες είναι αρνητικό και υποτάσσει τη θέση του στα γεωπολιτικά του συμφέροντα.
Η άρνηση να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ηθικής στο Ισραήλ. Το οποίο εξακολουθεί να αισθάνεται πανίσχυρο χάρη στην άνευ όρων στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ , οι οποίες έχουν αναδείξει το Τελ Αβιβ σε χωροφύλακα όλης της Μέσης Ανατολής. Οι σκοπιμότητες όμως αποκαλύπτονται και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολιτική, τόσο πιο αποκρουστικό θα γίνεται. Γιατί από χώρα υπόδειγμα της Μέσης Ανατολής για τη δημοκρατία της, μετατρέπεται σταδιακά σε χώρα διώκτη . Άλλο Ολοκαύτωμα, άλλο γενοκτονία; Στο μυαλό του Ισραήλ και τα συμφέροντά του ναι. Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη όχι και αυτό πρέπει να το ξέρει το Ισραήλ.