Το μεταναστευτικό πρόβλημα πλήττει πλέον ισχυρά την λειτουργία της ΕΕ καθώς πλήθος κυβερνήσεων είτε απαιτεί σκλήρυνση της πολιτικής της , όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και άλλες, είτε την υιοθέτηση νέων συνεργασιών , όπως η Ελλάδα και οι χώρες της νότιας Ευρώπης, είτε δεν εφαρμόζει τις κοινοτικές αποφάσεις όπως η ομάδα Βίζεγκραντ. Μείζων όμως πολιτική εξέλιξη αποτελεί η επαπειλούμενη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία . Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μέρκελ υφίσταται ισχυρή πίεση από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Χριστιανο-κοινωνιστές (CSU), καθώς ο αρχηγός τους και υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, απειλεί να δράσει -με ή χωρίς την έγκρισή της- δίνοντας εντολές για απελάσεις μεταναστών.
Η Μέρκελ σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσμενείς εξελίξεις φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή όσων χωρών πλήττονται από το μείζον αυτό πρόβλημα, όπως η Ελλάδα , η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ πιθανόν να προτείνει και την συμμετοχή της Αυστρίας.
Την είδηση δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Bild και επισημαίνει ότι , η Καγκελάριος επιθυμεί η έκτακτη «μίνι» Σύνοδος να πραγματοποιηθεί πριν από το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28 και 29 Ιουνίου).
Σύμφωνα πάντως με Ιταλό κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς θα συγκληθεί.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ επαναλαμβάνει -σε κάθε ευκαιρία- ότι η απάντηση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι ενός μεμονωμένου κράτους.
Το κλίμα όμως εντός της ΕΕ επιβαρύνεται από την σκλήρυνση της στάσης της Ιταλίας με τον υπουργό Εσωτερικών Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά να κλιμακώνει την αντιμεταναστευτική του πολιτική, καθώς φαίνεται ότι έδωσε εντολή να απαγορευθεί η προσέγγιση δύο ακόμη πλοίων με μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια. Επιτέθηκε εναντίον ΜΚΟ και δήλωσε αποφασισμένος να εμμείνει σε αυτή την στάση. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Λιβύη, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική , πιθανόν να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, το μεταναστευτικό απειλεί πλέον την συνοχή της γερμανικής κυβέρνησης, γίνεται ταυτόχρονα μείζων πολιτική ζήτημα ενόψει της συνόδου κορυφής που καλείται να μεταρρυθμίσει και το Δουβλίνο ΙΙ και προκαλεί τριγμούς σε πολλές κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση , όπως και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαικού νότου, αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις για καλύτερη φύλαξη των συνόρων , με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Αναγκαστικά πλέον, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί και επίσημα στο τραπέζι η ανεπίσημη έως τώρα πρόταση της Αυστρίας για την δημιουργία μεγάλων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, στην Αλβανία, την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.