Στην συνάντηση Τσίπρα –Ερντογάν που τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου , επικεντρώνεται σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον των εξελίξεων για το Κυπριακό, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία στις 9-11 Ιανουαρίου και της πολυμερούς που θα ακολουθήσει, στις 12 Ιανουαρίου. Η προετοιμασία της συνάντησης Τσίπρα –Ερντογάν θα κρίνει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα , αλλά δεν αποκλείονται και σε εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στην Ελβετία όπως συνηθίζει η Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στο Αμβούργο, συμφωνήθηκε η έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των ΥΠΕΞ και αφορά την προετοιμασία της συνάντησης και την συζήτηση επί των εγγυήσεων και του κεφαλαίου της ασφάλειας.
Εκ των πραγμάτων, οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσουν ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα καθώς Τσίπρας και Ερντογάν θα πρέπει να συναντηθούν πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης, που χρονικά έχει οριστεί για την 12η Ιανουαρίου 2017. Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, δεν υπεισήλθαν στην ουσία του θέματος, παραπέμποντας στους δυο υψηλόβαθμους διπλωμάτες που θα αναλάβουν να συζητήσουν το δύσκολο αυτό κεφάλαιο.
Τις εκατέρωθεν θέσεις χωρίζουν, ως γνωστό, μεγάλες διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα, το μήνυμα που αποκόμισε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού είναι πως η Τουρκία δεν συζητά σε καμία περίπτωση την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Από τουρκικής πλευράς προβάλλεται η γνωστή θέση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, ενώ τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στη μείωση των στρατευμάτων ξεπερνούν τα δέκα χρόνια. Η Τουρκία παρουσιάζεται, ωστόσο, έτοιμη να συζητήσει «διαφοροποίηση» των υφιστάμενων Συνθηκών.
Η ελληνική πλευρά διατηρεί έντονες επιφυλάξεις για την διαπραγματευτική τακτική του προέδρου Αναστασιάδη, ωστόσο για ευνόητους λόγους, εκφράσεις δυσφορίας δεν πρόκειται να εκδηλωθούν δημόσια. Αλλά και η Αθήνα θα πρέπει να δικαιολογήσει, αν τα πράγματα πάνε άσχημα και υπάρξει νέο ναυάγιο, γιατί συναίνεση στο σχέδιο του Αναστασιάδη να υπάρξει πολυμερής, χωρίς προηγουμένως να σημειωθεί συμφωνία για τις εγγυήσεις, θέση που είχε διατυπώσει ρητά ο υπουργός Εξωτερικών