Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι ένα ακόμα ηχηρό «όχι» στην παντοκρατορία των τραπεζιτών , των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Η μεγάλη πολιτική ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι χαρακτηρίζεται θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστών του Γκρίλο και αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα για τη Ρώμη και την ευρωζώνη. Αυτό όμως που έχει ευρύτερη σημασία είναι πως ένας ακόμα λαός, οι Ιταλοί, εξέφρασε την αντίθεση του με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία. Την αντίθεση του, με την πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται οδηγώντας τα κράτη και τις κοινωνίες σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα. Και όμως και μετά απ αυτό το αποτέλεσμα, συνεχίζουν να λένε ότι το πρόβλημα είναι οι …μεταρρυθμίσεις.
Το «όχι» στην μεταρρύθμιση Ρέντσι επικράτησε με 60%, κάτι που αναδεικνύει την αντίθεση του ιταλικού λαού στην γενικότερη πρόταση του ιταλικού πρωθυπουργού. Ο Ματέο Ρέντσι παραιτείται όπως προανήγγειλε , ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο ζητά την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, με δεομένη την σταθερή του θέση, για έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, θέμα που είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Οι εξελίξεις προφανώς θα είναι ραγδαίες, αλλά είναι βέβαιο ότι και στον οικονομικό τομέα και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα θα υπάρξουν εξελίξεις.
«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε ο Ρέντσι μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Αντίθετα, πανηγυρικό ήταν το κλίμα στο Κίνημα του Γκρίλο. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».
Η Ιταλία θα οδηγηθεί σε εκλογές σύντομα μέσα στο 2017 και αυτό σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την τύχη της ευρωζώνης.
Ο Ρέντσι έχασε και ως διαχειριστής και ως μεταρρυθμιστής, δεν έπεισε την πλειοψηφία ότι το ζήτημα είναι να κάνουμε μια συνταγματική μεταρρύθμιση. Το ζήτημα και των Ιταλών είναι η ακολουθούμενη πολιτική που στηρίζεται στην λιτότητα, στον περιορισμό της ρευστότητας, ενώ αυξάνεται ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ.