Είναι άγνωστο προς το παρόν τι έγινε στο παρασκήνιο, αλλά είναι πλέον γεγονός ότι μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη –Ακιντζί στη Γενεύη στις 9-11Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποια χρησιμότητα θα έχει η πολυμερής αν πρώτα δεν επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα. Είναι π ροφανές ότι η πολυμερής θα έχει στο τραπέζι όλα τα θέματα . Αν όπως δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε στο θέμα των εγγυήσεων τι θα κάνει ακριβώς η Ελλάδα στην πολυμερή? Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στην πορεία, αν απαντηθούν…
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα οπισθοχώρησε από την αρχική της θέση ότι πρώτα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία στα άλλα κεφάλαια του Κυπριακού και στη συνέχεια να οριστεί η πολυμερής. Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ τις 1ης Δεκεμβρίου στη Λευκωσία από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, στη διάρκεια δείπνου που παράθεσε προς αυτούς ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Στο δείπνο, που κράτησε τέσσερις ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν σε ένα οδικό χάρτη, όπως ζητούσε η τουρκική πλευρά την τελευταία περίοδο, οδηγώντας τη διαδικασία στην τελική της φάση. Συγκεκριμένα έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο, με το βάρος να πέφτει στους διαπραγματευτές.
Στη συνέχεια, στις 9 Ιανουαρίου, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα μεταβούν στη Γενεύη για να αξιολογήσουν τα μέχρι τότε δεδομένα στις συνομιλίες. Στις 11 Ιανουαρίου θα ανταλλάξουν χάρτες και την επομένη θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για την Κύπρο. Με βάση το ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στη διάσκεψη για την Κύπρο, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, θα συμμετάσχουν οι τρεις εγγυήτριες χώρες. Σημειώνεται, επίσης, πως άλλα μέρη μπορούν να προσκληθούν εάν απαιτηθεί τούτο.
Σημειώνεται ότι το δείπνο, που ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και αποτελούσε την πρώτη συνάντηση μετά την αποτυχία του Μοντ Πελεράν 2, φιλοξένησε στην οικεία της, στη νεκρή ζώνη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, η Ειδική Αντιπρόσωπος, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.
Του δείπνου προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, προέκυψε το χθεσινοβραδινό δείπνο.