Πολύ κοντά σε μια λύση σωτηρία για χιλιάδες μικρομεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» οφειλών έως και 50%, εφόσον συμφωνήσουν βεβαίως όλοι οι πιστωτές, καθώς και ρυθμίσεις για πολύμηνες δόσεις ώστε να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις. Αφορά κυρίως σε μικρομεσαίες εταιρείες καθώς για τις μεγάλες θα επιλέγεται η συμφωνία κατόπιν ειδικής διαβούλευσης, τραπεζών και δημοσίου με τους επιχειρηματίες.
Δύο είναι τα αγκάθια που υπάρχουν για οριστική συμφωνία, αλλά μάλλον θα υπάρξει η χρυσή τομή. Το πρώτο είναι αν το κούρεμα θα γίνεται στο αρχικό κεφάλαιο ή αν θα γίνεται στο σύνολο του κεφαλαίου μαζί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Το δεύτερο αφορά στην άποψη που έχουν οι δανειστές για κούρεμα στο σύνολο των οφειλών, ακόμη και των χρεών που αφορούν σε ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι κάτι τέτοιο κρύβει μια ανηθικότητα αφού δεν μπορεί οι φόροι που πλήρωσαν οι καταναλωτές και εισέπραξαν οι επιχειρηματίες να κουρεύονται.
Τη στροφή προς μια απλή και ενιαία λύση επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς, κάνοντας λόγο για «ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών», αλλά και για προσπάθεια έτσι ώστε «οι εξαιρέσεις από το “κούρεμα” να είναι εν δυνάμει οι μικρότερες δυνατές». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν από τη διαδικασία προκύπτει ότι το χρέος μιας επιχείρησης πρέπει να «κουρευτεί» π.χ. κατά 50% και σε αυτό συμφωνήσει το 60% των πιστωτών, η ιεράρχηση των οφειλών που θα «κουρέψει» το Δημόσιο θα εξετάζεται εσωτερικά από τη ΓΓΔΕ και δεν θα υπάρχει περιορισμός στον νόμο που θα μπλοκάρει την εξωδικαστική λύση. Η ΓΓΔΕ θα κρίνει εάν η διαγραφή θα αφορά πρόστιμα, προσαυξήσεις, βασική οφειλή ή παρακρατούμενους φόρους. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σταθάκη, «στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στα δημοσιονομικά».