Ο Ερντογάν κάλεσε στην Άγκυρα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται παρεκκλίσεις στην πολιτική του στο Κυπριακό, αλλά και για να υπογραμμίσει ότι δεν δέχεται αμφισβήτηση των επιλογών του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.  Σημειώνεται ότι στον κατοχικό στρατό στην Κύπρο δεν έχουν γίνει εκκαθαρίσεις , στο βαθμό τουλάχιστον που γίνονται στην Τουρκία.



 Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου , δύο βασικά στοιχεία προκύπτουν από τη  συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στην Άγκυρα τη Τετάρτη 17 Αυγούστου. Πρώτο, το γεγονός ότι ήταν μακρά συνάντηση, πέραν των δύο ωρών ενώ η κατ' ιδίαν διήρκησε περίπου ενενήντα λεπτά.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι ειπώθηκαν πολλά, αν όχι όλα τα καυτά ζητήματα. Το δεύτερο στοιχείο αφορά την υποδοχή, η οποία ήταν ψυχρή και τυπική.

Ο Ερντογάν ανέμενε τον Ακιντζί στα σκαλιά του προεδρικού, αντάλλαξαν χειραψία και αμφότεροι ασπάσθηκαν τον… αέρα. Στη συνέχεια και μέχρι να τελειώσουν οι φωτογράφοι, δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα, ούτε καν διασταύρωσαν τα βλέμματα τους. Η συνάντηση  άρχισε με εβδομήντα λεπτά καθυστέρηση.

Ως προς την ουσία, συζητήθηκαν τα θέματα των εγγυήσεων αλλά κι άλλες «ευαίσθητες» πτυχές του Κυπριακού, που ενδιαφέρουν την Άγκυρα.

Τόσο στη συνάντηση όσο και δημόσια, υπήρξαν πολλές αναφορές στο αποτυχημένο πραξικόπημα της  15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ενώ είναι πρόδηλο ότι το καθεστώς Ερντογάν απασχολεί κυρίως η κάθαρση και το Κίνημα Γκιουλέν.

Δεν είναι τυχαίο που ο Μουσταφά Ακιντζί έσπευσε πριν μεταβεί στο προεδρικό, να επαναλάβει τη θέση του και τη στάση του ψευδοκράτους έναντι του Κινήματος Γκιουλέν.  Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε προληπτικά και πριν τη συνάντηση με τον Ερντογάν και τους άλλους Τούρκους αξιωματούχους τη γνωστή θέση για τις εγγυήσεις.
Στο θέμα των εγγυήσεων που ποντάρει η Αθήνα δεν υπάρχει συμφωνία καθώς η Τουρκία τις θέλει , ενώ η Αθήνα  μετά το σχέδιο Ανάν έχει θέση υπέρ της κατάργησής του, θέση που επαναφέρει ως μοναδικό ζήτημα ανάμειξης της Ελλάδας στο Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς.
Στο παρασκήνιο πάντως οι ΗΠΑ και η ΕΕ πιέζουν προς την κατεύθυνση της αφυδάτωσης των εγγυήσεων , κάτι που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο Ανάν προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  και ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δώσει το πράσινο φως να υπάρξει μια μορφή παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο προκειμένου να ισορροπηθεί η τουρκική θέση υπέρ κάποιας μορφής εγγυήσεων.

Απόψεις

Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο
Γράφει ο ανορθόγραφος*Όταν η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Carnegie δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η νεκρολογία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ», είναι μήνυμα για τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις. Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ εδράζεται... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία