Μόνο ως ειρωνεία και ως διπλωματικός εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Βιέννης, ότι στη νέα Διάσκεψη που οργανώνει η Αυστρία για τα Δυτικά Βαλκάνια σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και εξωτερικών, έχει κληθεί και η Ελλάδα θέλοντας έτσι να δείξει, ότι διορθώνει το «λάθος» του αποκλεισμού της χώρας μας από την Σύνοδο του περασμένου Φεβρουαρίου, που είχε οδηγήσει σε ένταση τις διμερείς σχέσεις.
Στην Αθήνα, έγιναν κάποιες διαρροές , σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη που οφείλεται στην εξωτερική πολιτική και στον ΥΠΕΞ Κοτζιά, ο οποίος Κοτζιάς με την ανεπάρκειά του και τις παραλείψεις του, οδήγησε τη χώρα στην απομόνωση των κλειστών συνόρων, καθώς επί μήνες, πριν το κλείσιμο, παρακολουθούσε ως θεατής τις εξελίξεις.
Όμως η πρόσκληση στην Ελλάδα να παραστεί στην Σύνοδο αυτή που θα γίνει στα μέσα Ιουλίου, είναι χειρότερη από τη μη πρόσκληση του περασμένου Φεβρουαρίου. Γιατί όπως δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, κατά τη συνάντησή του στο Μόναχο με τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, η Διάσκεψη θα πρέπει να διασφαλίσει πως «η Διαδρομή των Βαλκανίων παραμένει κλειστή». Δηλαδή η Αυστρία και πίσω της το Βερολίνο βάζουν από τώρα την ατζέντα και ανακοινώνουν εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης διαμηνύοντας προς την Αθήνα ότι η απόφαση, όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά ουσιαστικά καλείται η ελληνική κυβέρνηση να την συνυπογράψει!
Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα βαλκάνια το τελευταίο διάστημα με την διεξαγωγή διαφόρων τριμερών και τετραμερών σχημάτων, με την ΠΓΔΜ, την Σερβία, την Αλβανία, την Κροατία, την Βουλγαρία είναι σπασμωδικές, είναι κινήσεις οπισθοφυλακής , είναι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν έναν χρόνο πριν , τουλάχιστον, για να έχουν κάποια αποτελέσματα. Τώρα η κατάσταση έχει διαμορφωθεί και η Βιέννη , απαντώντας προφανώς και στις κινήσεις αυτές, καλεί την Ελλάδα να προσαρμοστεί . Με την πρόσκλησή της προς την Αθήνα να συμμετάσχει, απονευρώνει πλήρως την ελληνική κριτική , ότι δεν καλείται στις συνόδους αυτές και πλέον με την κατάσταση δεδομένη, η Ελλάδα, γίνεται θεατής των εξελίξεων.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα προσεκλήθη στην Σύνοδο για να βάλει την υπογραφή της στο κλείσιμο των συνόρων και να συρθεί πίσω από την πολιτική της ομάδας των χωρών Βίζεγκραντ.
Με την πάροδο του χρόνου, η Ομάδα Βίζεγκραντ, ενισχύεται αντί να αποδυναμώνεται, παράγει πολιτική και λειτουργεί πλέον ως παράλληλη οργάνωση στην ΕΕ καθώς είναι θεσμοθετημένη και κερδίζει έδαφος καθώς οι ακροδεξιές απόψεις που εκφράζει στο προσφυγικό έχουν επηρεάσει και την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Ήδη τώρα, αλλά πολύ περισσότερο μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει σοβαρά προβλήματα και στα βαλκάνια και στην ΕΕ, καθώς οι δυνάμεις αυτές θα αποκτήσουν σύντομα και διπλωματική επιρροή και τα προβλήματα της χώρας μας στην περιοχή είναι ήδη πολλά…