Η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζει σε αυστηρούς τόνους τη θέση της αναφορικά με την αξιολόγηση του οδικού χάρτη της Τουρκίας ως προς την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, παραπέμποντας στις υποχρεώσεις της Άγκυρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος», καταγράφει τη θέση και στάση της χώρας μας σε ένα κρίσιμο ζήτημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιστολή, που είναι ομολογουμένως εμπεριστατωμένη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνεται στις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας. Η προεδρική επιστολή κινείται εν πολλοίς προς δύο κατευθύνσεις:
Πρώτο, στοχεύει όπως η Τουρκία υλοποιήσει τον οδικό χάρτη των 72 προαπαιτούμενων κριτηρίων έναντι «όλων των κρατών-μελών», με επίκεντρο τόσο την υποχρέωση για συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης, όσο και την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παράνομων Μεταναστών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεύτερο, θέτει για πρώτη φορά τις Βρυξέλλες προ των ευθυνών τους, σημειώνοντας ότι «η αξιολόγηση της Κομισιόν αποτυγχάνει να επιληφθεί της παντελούς απουσίας προόδου από την Τουρκία και επί των δύο προαναφερθέντων προαπαιτουμένων».
Η επιστολή Αναστασιάδη, ημερομηνίας 6 Μαΐου, ζητά όπως «εξηγηθούν προς την Τουρκία» οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως η Κομισιόν επιληφθεί της κατάστασης πριν από την έκδοση της επόμενης έκθεσης αξιολόγησης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται κάθε μορφής συνεργασία και επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου, στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.
«Ως εκ τούτου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η Κομισιόν θεωρεί, για παράδειγμα, ότι το κριτήριο που αφορά στη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, μεταξύ εθνικών και δικαστικών Αρχών, έχει υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τέτοια συνεργασία στο πεδίο της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, απλώς δεν υφίσταται με την Κύπρο».
Η Κομισιόν, πάντως, όπως και το Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζονται να έχουν την ίδια προσέγγιση με αυτήν της Λευκωσίας στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της θεώρησης διαβατηρίων για Τούρκους υπηκόους.