Σε ιστορικά κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Τουρκία καθώς ο Ερντογάν , κατά τον τουρκικό τύπο προωθεί , μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης  του συντάγματος την κατάργηση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και την μετεξέλιξή του σε θρησκευτικό, ενδεχόμενο που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ταυτόχρονα πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι ο Ερντογάν θα απομακρύνει τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου από τη θέση του καθώς τον θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξο και απειλή για την εξουσία του. 

 

Η ηλεκτρονική έκδοση της Milliyet σε είδηση με τίτλο «Δήλωση από το ΑΚΡ για το κοσμικό κράτος : Ούτε καν το συζητήσαμε» αναφέρεται στις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του τουρκικού Κοινοβουλίου περί αναγκαιότητας άρσης του κοσμικού κράτους με τη θέσπιση ενός ισλαμικού Συντάγματος.  

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, δήλωσε ότι ο νέος θεμελιώδης Νόμος του κράτους θα πρέπει να είναι θρησκευτικός. Επίσης, η εφημερίδα  Hurriyet αναφέρει ότι ο Καχραμάν προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του με τίτλο «Η νέα Τουρκία και το νέο Σύνταγμα» που διοργάνωσε η Ένωση Ακαδημαϊκών και Συγγραφέων Ισλαμικών χωρών.
«Είμαστε μια ισλαμική χώρα, και για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ένα θρησκευτικό Σύνταγμα» τόνισε ο Καχραμάν προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Η πρώτη απάντηση στον Καχραμάν ήρθε από στελέχη του ίδιου του ίδιου του ΑΚΡ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Μουσταφά Σεντόπ, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ, Νατζί Μποσταντζί και το βουλευτή και νομικό του ΑΚΡ, Μπουρχάν Κουζού. 

Ο Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε σχετικά : «Ούτε καν συζητήσαμε το ενδεχόμενο άρσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν εκπροσωπεί το κόμμα. Στις προτάσεις μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους παραμένει άθικτος. Δεν τίθεται θέμα για τη μη εφαρμογή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους». 

Ο Μουρχάν Κουζού, βουλευτής, νομικός και Σύμβουλος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε με μήνυμά του στο twitter ως εξής : «Στο σώμα του κειμένου του Συντάγματος που προετοιμάζουμε ως ΑΚΡ γίνεται ξεκάθαρα σεβαστή η αρχή του κοσμικού Συντάγματος. Φυσικά και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζεται κατά το δοκούν». 

Ωστόσο η συζήτηση έχει αρχίσει. Όπως συμβαίνει πάντα ανιχνεύεται πρώτα η αντίδραση της κοινής γνώμης , μελετώνται και στην συνέχεια, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν προφανώς έχει στο μυαλό του το θρησκευτικό κράτος, κάτι που ήδη δείχνει ότι πιστεύει με την στάση του. Είναι ένα θέμα που προφανώς θα διχάσει και ίσως κλονίσει την Τουρκία περισσότερο  και από το κουρδικό πρόβλημα

 

 

Απόψεις

Με ένα συγκλονιστικό άρθρο του στον αγγλικό Guardian που αναλύει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ,ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς με απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας εξηγεί γιατί ο αμερικανικός λαός θέλει αλλαγή και γιατί οι προοδευτικοί... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΑγωνιά η Ουάσιγκτον για την τύχη του Κυριάκου Μητσοτάκη , για το αν θα κάνει κόμμα ή όχι ο Σαμαράς ή απλά ενορχηστρώνει το πολιτικό σκηνικό κατά τα συμφέροντά της; προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, μόνο... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Μόνο ένας νοσηρός ακροδεξιός θα έγραφε τόσα ψέματα με τέτοιο μίσος σε λίγες δεκάδες λέξεις. Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που αραδιάζει τις εμμονές σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών που έχει μεταλλαχθεί... πλήρες κείμενο
Γιώργος ΤσιάραςΠαγκόσμια ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί το πέρασμα από την ισραηλινή Βουλή του νέου ρατσιστικού νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη θανατική ποινή δι’ απαγχονισμού για όσους Παλαιστίνιους καταδικάζονται... πλήρες κείμενο
Ηλιάνα Φωκιανάκη* Διάβασα το άρθρο του κ. Καλύβα στην «Καθημερινή» που αφορά τις φωτογραφίες της Καισαριανής, χωρίς έκπληξη.Ο κ. Καλύβας πιστεύει ότι η συνεισφορά τη ανακάλυψης των εικόνων είναι απλά «συγκινησιακή φόρτιση... πλήρες κείμενο
Γκίντεον Λεβί*:«Από τους σχολιαστές των ισραηλινών τηλεοπτικών πάνελ, που τους τρέχουν τα σάλια με κάθε βομβαρδισμό κατά του Ιράν, μέχρι τους λαϊκούς πανηγυρισμούς για την “ολοκληρωτική νίκη” επί των εχθρών του έθνους,... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία