Από το πλήθος σημαντικών ευρημάτων της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, αξίζει να γίνει ειδική αναφορά σε δύο στοιχεία, που επιβεβαιώνουν το κλίμα βαθιάς παρακμής της κυβέρνησης και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη. Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης για μια ακόμη φορά, προσποιούνται ότι δεν ζουν σε αυτή τη χώρα και δείχνει να έχει σφυγμό, ενώ η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη στον βούρκο που προκάλεσε η στάση της στην υπόθεση των Τεμπών, αν κρίνουμε από τις επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης.
Το δεύτερο στοιχείο , που επίσης προκαλεί σοκ, αν και φυσιολογικό για τους σοβαρούς αναλυτές, είναι ότι μόνο το 7,9%του ελληνικού λαού νοιώθει υπερηφάνεια. Σκοτεινός εθνικός ορίζοντας που απειλεί την συνοχή της κοινωνίας και το μέλλον της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ειδικότερα.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 77,5% των πολιτών απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει φως στην υπόθεση των Τεμπών. Τραγικά είναι τα ποσοστά για την κυβέρνηση , καθώς στην ίδια ερώτηση , το ποσοστό που απαντά αρνητικά ανέρχεται στο 81,1% που δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση καταγράφει τα συναισθήματα των Ελλήνων για το παρόν και το μέλλον της χώρας, με το 46,8% να δηλώνει ότι η οργή τους εκφράζει περισσότερο, ενώ ακολουθούν η παραίτηση/απογοήτευση με 43,1% και ο φόβος με 37,8%.
Μόνο το 22,7% δήλωσε ότι νιώθει ελπίδα, το 8,1% σιγουριά και το 7,9% περηφάνεια.
Όσο δεν υπάρχει η προοπτική μιας αλλαγής, τόσο θα οξύνεται η κοινωνική κρίση, η δυσπιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Μοιραία, αυτά τα προβλήματα θα φέρουν εθνική κρίση.
Υπό το φως αυτής της κατάστασης είναι θετική η έντονη κινητικότητα στην αντιπολίτευση. Το ενδεχόμενο μιας κοινής πρότασης μομφής είναι καλοδεχούμενη σε θεσμικό επίπεδο. Όμως αυτό που θέλει η κοινωνία, είναι κοινωνική και εθνική πυξίδα, διαχωριστικές γραμμές με τον φασισμό και τις ανισότητες, εισόδημα, στέγη και καταπολέμηση της διαφθοράς που πράγματι και σωστά, θεωρείται εθνικό πρόβλημα.
