Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω απόλυτης, όσο και συνένοχης σιωπής του πνευματικού κόσμου της χώρας, της ΝΔ και των ΜΜΕ, εκθέτει, ντροπιάζει και προκαλεί τον ανθρωπισμό όλων των Ελλήνων, απέχοντας από τη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. Η Ελλάδα, χώρα που επικαλείται επί δεκαετίες το διεθνές δίκαιο, που δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατική χώρα, έχει καταντήσει μαριονέτα των ΗΠΑ και του Ισραήλ που συνεχίζουν την γενοκτονία των Παλαιστινίων, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας αλλαγή που οδηγεί την Αθήνα σε τυχοδιωκτισμούς. Με εντολή του ιδίου του πρωθυπουργού η Ελλάδα, ήταν μια θλιβερή μειοψηφία και στον ΟΗΕ, καθώς το σχετικό ψήφισμα υπέρ των Παλαιστινίων, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε την στάση της κυβέρνησης, προτείνει την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στη Συρία, θέση που διατύπωσε νωρίτερα με άρθρα του και το Omegapress.gr. Ειδικότερα:
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της κυβέρνησης στο αιματοκύλισμα στη Γάζα, καθώς η χώρα μας απείχε από τη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορείται πως εμποδίζει την πρόσβαση στη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Νορβηγία, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία καθώς 137 χώρες τάχθηκαν υπέρ. Κατά ήταν 12 και 22 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΟΗΕ πρέσβης, Ευάγγελος Σέκερης υπακούοντας στην κυβερνητική εντολή δήλωσε σχετικά:.
«Η χώρα μας αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, απείχε διότι πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για αντίδραση στα δύο τελευταία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το έργο της UNRWA και την απαίτηση εκεχειρίας, τα οποία υπερψήφισε η Ελλάδα»
«Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο, για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει τη άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα» σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρόταση που κατέθεσε για διεθνή Διάσκεψη ΕΕ και κρατών Ανατολικής Μεσογείου για Συρία και Μεσανατολικό.
Σκοπός αυτής της Διάσκεψης θα πρέπει να είναι:
α) Η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με επιστροφή όλων των ομήρων, με απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και με επανεκκίνηση αξιόπιστων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για την επίλυση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
β) Η ειρήνη και η σταθερότητα στον Λίβανο και η αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης 1701/2006 του ΣΑ ΟΗΕ.
γ) Η εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν – Ισραήλ με αφετηρία την εφαρμογή της απόφασης 2231/2015 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
δ) Η ειρήνη και η δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία, με εφαρμογή της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ζήτημα της Συρίας θα πρέπει να αφορά τέσσερις πυλώνες:
A) την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου με ανάδειξη εξουσίας μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων και την συμπερίληψή τους στη νέα διακυβέρνηση, καθώς και τον σεβασμό της νέας συριακής κυβέρνησης στο Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα τον σεβασμό της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Β) τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων και τη σταδιακή συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων και Αστυνομικών Δυνάμεων της Συρίας, με αποτελεσματική καταπολέμηση του ISIS.
Γ) την ανοικοδόμηση και οικονομική ανάκαμψη της Συρίας με την γενναία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δ) τη σταδιακή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, υπό την αιρεσιμότητα της εκπλήρωσης των τριών προαναφερομένων κριτηρίων.