Χώρες του ΝΑΤΟ με πρώτη την Τουρκία και τον πυλώνα της Δύσης στην Μέση Ανατολή, το Ισραήλ,διαλύουν την Συρία και αναθέτουν σε έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή να την διοικεί. Αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Ο γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε με ένα ακραίο, όσο και αψυχολόγητο πολεμοκάπηλο παραλήρημα, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε όλες τις χώρες της Συμμαχίας να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια για να ετοιμαστούν για ν πόλεμο με την Ρωσία, αν και παραδέχεται ότι δεν απειλείται χώρα του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για μια υστερία που όμοιά της δεν υπήρχε ούτε κατά τον ψυχρό πόλεμο. Η ΕΕ βαδίζει από κρίση σε κρίση και αδυνατεί να σχεδιάσει μια στρατηγική ανάπτυξης . Το κενό εξουσίας σε Παρίσι , Βερολίνο εκτροχιάζει τον πολιτικό ορθολογισμό και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν. Εκμεταλλεύονται το έπακρο τον πόλεμο της Ουκρανίας για να μετατρέψουν την οικονομία της ΕΕ σε πολεμική οικονομία, με θύμα φυσικά τις κοινωνικές δαπάνες, όπως δημόσια παραδέχθηκε ο Ρούτε. Αυτό, την στιγμή που κατά κοινή ομολογία, οι ανισότητες και η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του ευρωπαικού πληθυσμού, προκαλούν πολιτικές κρίσεις και οι κυβερνήσεις αδυνατούν να παραμείνουν σταθερές υπό την λαική πίεση, ενώ ενισχύεται και η ακροδεξιά.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες». Με προφανή σκοπό να επιτείνει την ανησυχία, ώστε να καταστεί πιο εύπεπτη η πολεμοκάπηλη ρητορική, ο Ρούτε είπε ότι «ο κίνδυνος μας πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί και εδώ», αν και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά του ΝΑΤΟ.. Φυσικά δεν υπάρχει απειλή. Σε όλες τις φάσεις της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ -Ρωσίας, η Μόσχα απαντά και ποτέ δεν έκανε την πρώτη κίνηση. Έκανε την εισβολή, καταδικάστηκε γι αυτό, της επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά δεν απείλησε κράτος του ΝΑΤΟ. Δηλώνει μόνο ότι οι επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους με προηγμένους αμερικανικούς πυραύλους θα απαντηθούν. Την αντίθεσή του στην χρήση αυτών των αμερικανικών όπλων επέκρινε και ο Τραμπ.
Είναι βέβαιο ότι η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες, όπως και το Λονδίνο, προσπαθούν να σύρουν τις ΗΠΑ και όλη το ΝΑΤΟ σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν έχει τις δυνάμεις να αμυνθεί πλέον, η Δύση δεν αναλαμβάνει καμία ειρηνευτική πρωτοβουλία. Και η Ρωσία, άλλο που δεν θέλει, συνεχίζει να κατακτά εδάφη για να αποχωρήσει στην συνέχεια από κάποιες περιοχές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Κυρίως όμως η Ρωσία θέλει να υπάρξει γραπτή συμφωνία ειρήνης που να προβλέπει ρητά, ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πλέον πιθανό ότι ο κύκλος του Ζελένσκι έχει κλείσει.
Ο Ρούτε όμως ήταν σαφής και ως προς τον τρόπο που οι δυτικές χώρες θα βρουν τα κονδύλια για να κάνουν φρενήρεις εξοπλισμούς. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ξέρω ότι το να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα σημαίνει να ξοδεύουμε λιγότερα για άλλες προτεραιότητες, αλλά είναι μόνο λίγο λιγότερα», είπε, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί “ένα μικρό μέρος” των κοινωνικών δαπανών για να επιτευχθεί αυτό. Μόνο που εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ ξοδεύει όλο και λιγότερα για το κοινωνικό κράτος και ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ιλιγγιώδη. Νέες περικοπές φυσικά και θα προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις. Άλλωστε η ενίσχυση της ακροδεξιάς, δεν φαίνεται να συνετίζει κανέναν. Όλα τα δεξιά κόμματα πλέον φλερτάρουν με τα ακροδεξιά και οι κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ τους, έρχονται η μία μετά την άλλη.
Όσο όμως και αν θέλουν να δείχνουν ετοιμοπόλεμοι, η ανησυχία για το μέλλον της ΕΕ είναι εμφανής. Πλέον φαίνεται να υπάρχουν πολλά κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη , αλλά και στις ΗΠΑ, αν κρίνουμε από τον παραλογισμό που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για τη Μ. Ανατολή, την Ευρώπη , την Ρωσία και την Κίνα. Αυτά τα κενά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, επιδρούν αρνητικά για την εικόνα και των συγκεκριμένων χωρών και της Δύσης συνολικά.
Για παράδειγμα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, φέρονται να συζητούν μια πρόταση του Παρισιού για την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία ως δύναμη σταθεροποίησης, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Η Βαρσοβία , παρά τους συνεχείς λεονταρισμούς της θορυβήθηκα και σίγουρα οι Ρώσοι δεν θα μείνουν έτσι , αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν ήταν παρών στις συνομιλίες στη Βαρσοβία, αλλά δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Τουσκ και τον Μακρόν.
Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η συζήτηση για χερσαία στρατεύματα ως μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία είναι «κάπως σαν να κάνεις το πέμπτο βήμα πριν από το δεύτερο».
Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δυνατές προοδευτικές φωνές που να εκφράσουν την ισχυρή αντίθεσή τους και να πιέσουν για την μη στρατιωτιοποίηση της ΕΕ, αλλά να να αναβαθμιστεί διπλωματικά η Ευρώπη και να διαδραματίσει θετικό ρόλο για τον τερματισμό των πολέμων.
Και αυτό το κενό , δηλαδή της μαζικής αντίδρασης, είναι η πλέον ανησυχητική και απογοητευτική κατάσταση..