Η πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς να ζητήσει συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, για να συζητηθεί η πρόταση Χαρίτση να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του εμβληματικού προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου , ήταν μια κίνηση που φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και δημιουργεί το έδαφος για επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων. Παράλληλα, η διαφαινόμενη κοινή στάση στο θέμα των τραπεζών, επαυξάνει την ρητορική εξομάλυνσης των σχέσεων.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραμέρος υπενθύμισε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ότι “υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών το επόμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα της σύγχρονης Αριστεράς στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα έχει όχι μόνο στην κοινωνία τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στη Βουλή”. Πρόσθεσε , αναφερόμενος στη Νέα Αριστερά ότι “υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε δώσει κοινούς αγώνες”. Το γεγονός ότι Φάμελλος δεν λειτούργησε ποτέ ως εμπρηστής στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών , δημιουργεί πρόσθετες προυποθέσεις για μια νέα δυναμική πορεία με βαθύτερο στόχο την επανένωση των δύο κομμάτων, υπό προυποθέσεις φυσικά.
Στην επιστολή του ο Αλέξης Χαρίτσης, ζητά από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου να συναντηθούν προκειμένου να τους εκθέσει την πρόταση της Νέας Αριστεράς και να συζητηθεί η δυνατότητα μιας κοινής στάσης γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής. Ο Χρήστος Ράμμος είναι το πρόσωπο που συμβολίζει την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, κόντρα στο παρακράτος που έδρασε στην υπόθεση των υποκλοπών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό , ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης που να υποτιμά την πολιτική βαρύτητα της πρότασης της Νέας Αριστεράς, αντίθετα δημιούργησε μια ισχυρή δυναμική.
Το ΠΑΣΟΚ, θα μελετήσει την πρόταση και θα απαντήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αφήσει ανοιχτό και μάλιστα με θετικό πρόσημο, το ΚΚΕ αλλά φέρει την ευθύνη της άρνησής του, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι καλό θα ήταν να παραμείνει ο Ράμμος στην ΑΔΑΕ. Υποκρισία και μάλλον αδιέξοδη στάση.
Θα υπάρξουν σίγουρα πολλές ακόμη ευκαιρίες και διάλογος στην πορεία. Η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ίδρυση του κόμματος Κασσελάκη, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αναμονής, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα επεξεργαστούν εξελίξεις και θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Αυτή την στιγμή, το κλίμα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το κόμμα Κασσελάκη είναι θνησιγενές, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να διαχειριστεί υπέρ του την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι στη Νέα Αριστερά υπάρχει σκεπτικισμός, αλλά ο διάλογος, αν και όταν ξεκινήσει θα ξεδιαλύνει πολλά και κυρίως πολιτικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, ο ρόλος του Τσίπρα σε αυτόν τον διάλογο, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η αυτοκριτική για όσα συνέβησαν από το 2019 μέχρι σήμερα .
Ο πολιτικός χρόνος πιέζει. Πιθανότατα η πίεση των γεγονότων και η πίεση του κόσμου της Αριστεράς για κοινή δράση και επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις εργοστασιακές ρυθμίσεις θα αυξηθεί. Ο λαός αναζητά ελπίδα, και διέξοδο. Και υπάρχουν δυνάμεις που ενωμένες μπορούν. ...