Του Σωτήρη Σιδέρη
Η εξωτερική πολιτική και δευτερευόντως τα άλλα θέματα, είναι η αιτία ή το άλλοθι της κρίσης που πλέον διαβρώνει την κυριαρχία Μητσοτάκη και απειλεί τώρα και την συνοχή της κυβέρνησης. Ο οποίος απάντησε με επίδειξη πυγμής στην κριτική Σαμαρά, διαγράφοντάς τον, αλλά είναι εμφανής πλέον η ανασφάλειά του . Οι Κώστας Καραμανλής Αντώνης Σαμαράς και οι συνεχείς παρεμβάσεις ομάδας βουλευτών με ενέργειες στη βουλή, έχουν κλονίσει την κυριαρχία του πρωθυπουργού. Η επιχείρηση αποδόμησης του Σαμαρά με τη δήλωση για τους “πατριώτες της φακής” απέτυχε. Ο πρώην πρωθυπουργός επέστρεψε δριμύτερος και διαγράφηκε το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, με αφορμή συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”. Η ιστορία των σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Σαμαρά , που είχε διαγραφεί και το 1993, αναλύεται ως ένας διαρκής κύκλος κρίσεων, νικών και ηττών της μιας ή της άλλης πλευράς.
Ο Σαμαράς δεν έχει τίποτα να χάσει με την διαγραφή του, ενώ ο πρωθυπουργός νοιώθει πλέον την απειλή. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι "κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία.."Ένας βουλευτής λιγότερος και σύντομα θα φανεί και πόσοι ακόμη. Η ΝΔ χάνει σε ποσοστά συνεχώς, η εμπιστοσύνη κλονίζεται. Ο πρωθυπουργός θα παίξει το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης. Η ακροδεξιά καραδοκεί και η Αριστερά ευνοείται από κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είναι η αρχή μιας τρομερής αλλαγής ή αποσταθεροποιείται το πολιτικό σύστημα συνολικά;
Η συγκυρία όμως είναι δραματική. Η νίκη Τραμπ ενεργοποιεί ισχυρά ακροδεξιά αντανακλαστικά και κινητοποιεί κόμματα, ηγέτες και φιλόδοξους παράγοντες και στην Ελλάδα. Το κλίμα διεθνώς είναι πολύ ανησυχητικό. Οι πόλεμοι είναι από μόνοι τους ένας διαρκής φόβος αρνητικής επίδρασης στην ασφάλεια. Η οικονομία δεν είναι μια θετική αφήγηση, αλλά μια κραυγή των αδύναμων που ασφυκτιούν από τις ανισότητες και τον ιλιγγιώδη πλουτισμό των λίγων. Τα κράτη και τα δημόσια αγαθά ιδιωτικοποιούνται. Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει επίσης κρίση εμπιστοσύνης και ήταν και μια παράμετρος που οδήγησε στην διαγραφή Σαμαρά , καθώς ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Εκ των πραγμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να αρκεστεί στην διαγραφή. Θα την συνδυάσει με επικοινωνιακή καμπάνια, όπως συμβαίνει πάντα και θα αναζητήσει στηρίγματα από όσους έχει ωφελήσει ως πρωθυπουργός. Μπορεί και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να κάνει άλλες κινήσεις. Θα αναζητήσει όμως και ταξικά στηρίγματα από τους ολιγάρχες στους οποίους έχει παραδώσει μέρος της εθνικής οικονομίας. Όμως τα περιθώρια στενεύουν. Γιατί ο Σαμαράς είναι ένας παλαιοκομματικός παράγοντας , ανθεκτικός στον βρόμικο πόλεμο , άλλωστε τον κάνει χρόνια και ο ίδιος, αλλά με οπαδούς που τον ακολουθούν πιστά.
Απομένει λοιπόν να διαπιστωθεί ποια θα είναι η δική του αντίδραση, τόσο μέσα στη βουλή, όσο και έξω από αυτή. Το να επιδιώξει να ανατρέψει και τον γιο Μητσοτάκη μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, πολύ θα το ήθελε, αλλά δεν είναι εύκολο. Η συμμαχία του με τον Κώστα Καραμανλή, δεν ξέρουμε πόσο ανθεκτική είναι, γιατί ο Καραμανλής δεν θα έριχνε ποτέ κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά οι Καραμανλής και Σαμαράς έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την απέχθειά τους στον Μητσοτάκη . Τις επόμενες ημέρες ο Καραμανλής θα κάνει νέα δημόσια ομιλία. Οπότε ίσως συμπληρωθεί το παζλ.
Στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο επικρατεί αναταραχή. Το κλίμα ευνοεί την ανασυγκρότηση των πολιτικών δυνάμεων, αν φυσικά εμφανίσουν ένα πειστικό σχέδιο στον ελληνικό λαό. Η Αριστερά έπιασε πάτο και αν επιβιώσει το αμέσως επόμενο διάστημα, η λογική πορεία είναι η επανεμφάνισή της . Το ΠΑΣΟΚ σίγουρα μπορεί να ωφεληθεί , όχι όμως σε βαθμό που θα το καταστήσει κυρίαρχη δύναμη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βιώματα για να κάνει το παιχνίδι του, αλλά δεν είναι ιδιαίτερο πειστικό μετά από πεντέμιση χρόνια στην εξουσία. Τα σενάρια θα φουντώσουν σύντομα, η αναταραχή θα είναι μεγάλη. Έχουμε εκ των πραγμάτων νέα πολιτική πραγματικότητα. Στον χορό των κρίσεων μπαίνει και η ΝΔ και η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας (Τραγάκη), με την οποία εισηγείται και την διαγραφή του Σαμαρά. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει , θα αποφασίσει και στην συνέχεια το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της Κ.Ο., ο οποίος στη συνέχεια, με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» μεταξύ άλλων είπε:
1. Πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Ζήτησε την παραίτηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη εκφράζοντας έτσι την διαφωνία του με τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά επικαλούμενος και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών.
3. Έκανε λόγο για χαριεντισμούς του πρωθυπουργού με τους Ερντογάν, Ράμα με αφορμή μια φωτογραφία που ελήφθη στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
“Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”.
Στην απάντησή του ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:
Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;
Μήπως στη σκευωρία Νοβάρτις;
Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία