Η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου, αναδεικνύει τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Και σε ότι αφορά την ουσία και σε ότι αφορά την διαδικασία. Καλό θα είναι όμως να μην βιαζόμαστε για συνολικότερα συμπεράσματα, γιατί οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξαρτώνται πρωτίστως απο τις σχέσεις του Ερντογάν με τον...Νετανιάχου και τον Τραμπ. Ο Γ. Γεραπετρίτης πάντως φρόντισε να πετάξει έξω απο τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις τον υπ αριθμό 3 παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών, τον πρωτο τη ταξει διπλωματικό παράγοντα, λόγω των ενστάσεων που έχει κατα καιρούς υποβάλλει.
Στην επιστολή της παραίτησης του ο Ρούσσος Κούνδουρος επικαλείται λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας, καθώς παραλείφθηκε από την σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Επιπλέον σημειώνει ότι παραλείφθηκε και από τις συσκέψεις προετοιμασίας της συνάντησης. Τονίζει δε , ότι "ως προς την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας, σημειωτέον, απόψεις του υπογράφοντος υποβλήθηκαν εκ καθήκοντος εγγράφως, πριν από την ανωτέρω συνάντηση". Επικαλείται λοιπόν λόγους υπηρεσιακής τάξης και προσωπικής ευθιξίας, καθώς παραλείφθηκε από την σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που ο τούρκος ομόλογος του ήταν παρών στην συνάντηση της Αθήνας. Ο υπουργός Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι απο τις θέσεις-απόψεις που εξέφρασε και εγγράφως ο κ. Κούνδουρος για την πορεία της διαβούλευσης με την Τουρκία. Πηγές πάντως του υπουργείου , λένε ότι ο κ. Κούνδουρος λόγω συνταξιοδότησης θα αποχωρήσει εντός ολίγων μηνών και γι αυτό πρέπει να αντικατασταθεί ώστε να υπάρξει συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά. Και αυτό να συμβαίνει η διαδικασία της ....αντικατάστασης έγινε μάλλον άκομψα, με τρόπο που επιτρέπει διαφόρων ερμηνειών.
Είναι δεδομένη και δημοσίως διακηρυγμένη (Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης) η θέση της κυβέρνησης για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. Φράσεις όπως "αναγκαίες υποχωρήσεις (Μητσοτάκης) ή "καλύτερα χρήσιμος στην πατρίδα και ας χαρακτηριστώ μειοδότης" (Γεραπετρίτης), είναι μικρή ένδειξη της διάθεσης. Και είναι αυτή η διάθεση και η προσέγγιση που προκάλεσε αντιδράσεις και στο πολιτικό επίπεδο και στο διπλωματικό -υπηρεσιακό. Ακόμα και αν η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι είναι έτοιμη να επιλύσει τα δύσκολα θέματα (ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα) χωρίς να προχωρήσει και σε τελική συμφωνία, οι κινήσεις της προκαλούν και κινδύνους και "διπλωματικά προηγούμενα".
Ομως με αφορμή και την παραίτηση Κούνδουρου, δεν πρέπει κανείς να παρασυρθεί σε ευκολα συμπεράσματα. Η εκλογή Τραμπ, αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση του νέου αμερικανού Προέδρου και η αλλοπρόσαλλη πολιτική του δημιουργεί διαφορετικές ισορροπίες, σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορετικές κατα 180 μοίρες απο την πολιτική Μπάιντεν. Οπως εισαγωγικά γραψαμε, οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξαρτώνται πρωτίστως απο τις σχέσεις του Ερντογάν με τον...Νετανιάχου και τον Τραμπ. Η στάση του Τραμπ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δεν θα επιτρέψει να προκύψουν "δώρα" στον Ερντογάν, στην Ανατολική Μεσόγειο, (ουτε καν στο Αιγαίο), προκειμένου να εγκαταλείψει την Ρωσία. Όλα αλλάζουν και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία....