Καταπέλτης είναι η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ που θα παρουσιαστεί στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στις 18 Νοεμβρίου 2024. Η θέση της είναι καθαρή: στη Γάζα γίνεται γενοκτονία από το Ισραήλ με μαζικές απώλειες αμάχων και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί με ευθύνη του Τελ Αβίβ.
Όσο και αν θέλουν , η Ουάσιγκτον , το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες να συσκοτίσουν την εικόνα και να συνεχίζουν να στηρίζουν το Τελ Αβίβ η ιστορία γράφεται και είναι καταδικαστική για το κράτος του Ισραήλ. Είναι ένα μαύρο στίγμα στην ιστορία του εβραικού κράτους , που δεν θα μπορέσει να το καθαρίσει ποτέ. Οι συνέπειες θα φανούν στο μέλλον, όχι άμεσα, πάντα έτσι συμβαίνει.
Όπως αναφέρει η έκθεση, «από την αρχή του πολέμου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια πολιτικές που στερούν από τους Παλαιστίνιους τα απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής – τρόφιμα, νερό και καύσιμα», και προσθέτει ότι «αυτές οι δηλώσεις μαζί με τη συστηματική και παράνομη παρέμβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια καθιστούν σαφή την πρόθεση του Ισραήλ να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες που σώζουν ζωές για πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη».
Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνάδει με τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, με μαζικές απώλειες αμάχων και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες που επιβάλλονται σκόπιμα στους Παλαιστίνιους, επισημαίνει η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ .
Καλύπτοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024, η έκθεση εξετάζει τις εξελίξεις σε όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, αλλά εστιάζει επίσης στον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στη Γάζα στα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
«Μέσω της πολιορκίας της Γάζας, της παρεμπόδισης της ανθρωπιστικής βοήθειας, παράλληλα με τις στοχευμένες επιθέσεις και τη δολοφονία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, τις δεσμευτικές εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ισραήλ προκαλεί σκόπιμα θάνατο, πείνα και σοβαρούς τραυματισμούς, χρησιμοποιώντας την πείνα ως μέθοδο πολέμου και επιβάλλοντας συλλογική τιμωρία στον παλαιστινιακό πληθυσμό», αναφέρει η Επιτροπή.
Η έκθεση τεκμηριώνει πώς η εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα έχει αποδεκατίσει βασικές υπηρεσίες και έχει εξαπολύσει μια περιβαλλοντική καταστροφή που θα έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία. Μέχρι τις αρχές του 2024, πάνω από 25.000 τόνοι εκρηκτικών – που ισοδυναμούν με δύο πυρηνικές βόμβες – είχαν πέσει στη Γάζα, προκαλώντας μαζικές καταστροφές και την κατάρρευση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, γεωργική καταστροφή και τοξική ρύπανση.
«Καταστρέφοντας ζωτικά συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διατροφής και μολύνοντας το περιβάλλον, το Ισραήλ δημιούργησε ένα θανατηφόρο μείγμα κρίσεων που θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Επιτροπή.