Του Σωτήρη Σιδέρη
Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ισοπεδώθηκε από τον Τραμπ. Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς παραπαίει. Η Ιταλία έχει ακροδεξιά πρωθυπουργό, η Γαλλία ασθμαίνουσα προσπαθεί να αναχαιτίσει την Λεπέν. Παντού η ακροδεξιά επιτίθεται και κινητοποιεί πληθυσμούς που κάποτε δεν τους πλησίαζε καν. Στην Ελλάδα η δύναμη που εξέφραζε και εκπροσωπούσε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, η Αριστερά είναι υπό διάλυση.
Το συνέδριο της Νέας Αριστεράς που αρχίζει σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 του μηνός, αποτελεί την πιο νέα, την πιο μικρή, αλλά ελπιδοφόρα προοπτική για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Με σοβαρά και συγκροτημένα στελέχη πραγματοποιεί το ιδρυτικό της συνέδριο στην σκιά των γεγονότων που συγκλονίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, το συνέδριο του οποίου θα γίνει 8-10 Νοεμβρίου. Αν και η προσοχή όλων επικεντρώνεται στο πόσο βίαιο ή ειρηνικό θα είναι το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ και στο αποτέλεσμα της αυτοκάθαρσής του, το πολιτικό διακύβευμα αφορά όλους και είναι ιστορικό. Τα δύο συνέδρια , αφού ολοκληρωθούν και το κάθε κόμμα μπει στη νέα του αφετηρία, μπορούν να επηρεάσει τις εξελίξεις;
Στη Νέα Αριστερά υπάρχει μια ατμόσφαιρα ελπίδας , ότι η επιτυχία του συνεδρίου και η συνακόλουθη εκλογή οργάνων και ηγεσίας μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα. Τα στελέχη του, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Νέα Αριστερά είναι δημιούργησα της κρίσης όλης της Αριστεράς, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά από τον οποίο και προέρχονται. Οι δρόμοι χώρισαν και σίγουρα για ένα εύλογο διάστημα θα είναι χωριστοί. Από την στιγμή όμως που και η Νέα Αριστερά, διακηρύσσει την ανάγκη δημιουργίας προοδευτικού Μετώπου, είναι εμφανές ότι στην πορεία, αν δεν συναντηθούν , σίγουρα θα μιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα έχει τον Κασσελάκη, αλλά πιθανόν να έχει τον Τσίπρα πιο ενεργό, οπότε ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του. . Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ρωγμές στην κυριαρχία Μητσοτάκη, η επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων και η γεωπολιτική αστάθεια, θα πολλαπλασιάσουν τις πολιτικές διεργασίες , αλλά και τις ευθύνες των δυνάμεων της Αριστεράς.
Είναι βέβαιο δηλαδή ότι ένας διάλογος θα υπάρξει, αργά ή γρήγορα. Η Νέα Αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διαύγεια να αναλάβει εκείνο πρωτοβουλίες , αντί να τις περιμένει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Έχει ικανότατα στελέχη, άρα μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη μιας νέας πολιτικής σκηνής στον χώρο της Αριστεράς. Εννοείται η εκλογή ηγεσίας θα προσδώσει πολύ ισχυρή ταυτότητα στη Νέα Αριστερά, οπότε το κόμμα αυτό μπορεί να γίνει επιδραστικό στο νέο σκηνικό.
Η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι παρακμιακή και αποκαρδιωτική εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Από τις εκλογικές ήττες, ήρθε το φαινόμενο Κασσελάκη που το εκτροχίασε εντελώς. Τα στελέχη που σίγουρα πρωταγωνιστούν (87+) για την οριστική εκπαραθύρωση του έκπτωτου προέδρου, είναι αυτά που με την στάση τους τον τελευταίο χρόνο συνέβαλλαν στην όξυνση της κρίσης. Στήριξαν τον Κασσελάκη μέχρι τις ευρωεκλογές, με την στήριξη του Τσίπρα οδήγησαν στην αποχώρηση δεκάδων στελεχών, βουλευτών και μελών που τελικά ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά , αλλά μετά την νέα ήττα στις ευρωεκλογές, άλλαξαν τακτική και φθάσαμε στην σημερινή τραγωδία.
Ο Κασσελάκης είναι μια μαύρη τρύπα στην ιστορία της Αριστεράς. Δεν συνέβαλλε στην κρίση της, έκανε κάτι χειρότερο με την παρουσία του. Συνέβαλλε στην γελοιοποίηση της Αριστεράς και αυτή η γελοιοποίηση είναι που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους , είτε σε άλλα κόμματα, είτε στην αδράνεια.
Είναι ευνόητο ότι τα αποτελέσματα των δύο συνεδρίων, ενδιαφέρουν κάθε σκεπτόμενο και κάθε προοδευτικό πολίτη. Η Αριστερά δεν θα εξαφανιστεί ποτέ, γιατί η παρουσία της είναι κοινωνική ανάγκη. Όμως το φάσμα του περιθωρίου είναι τόσο απειλητικό και μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, αν οι πρωγωνιστές δεν επιδείξουν το μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας και διορατικότητας.
Εν αναμονή..