Του Στράτου Βαλτινού
Πολιτικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις έχει η κίνηση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, να αποχωρήσει από εκδήλωση και ενώ στο βήμα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ασκούσε κριτική σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη για την στάση τους σε μεγάλες υποθέσεις, των υποκλοπών, των Τεμπών και της Πύλου, που συγκλονίζουν τη χώρα. Η Αδειλίνη έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, όχι τόσο από πολιτικούς, όσο από νομικούς για τους χειρισμούς της και όμως ατάραχη συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της στην εύλογη κριτική στηρίζοντας ηθελημένα ή όχι το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου , στο συνέδριο για την Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, που διοργάνωσαν η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων . Η Αδειλίνη δεν αντέχει, ούτε καν την εύλογη κριτική και αποχωρεί από την αίθουσα. Είναι η εικόνα φυγής από την αλήθεια, από τις ευθύνες , από τα γεγονότα, είναι μια κίνηση που εκθέτει και την ίδια και την Δικαιοσύνη. Αλλά θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα , καθώς το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβεβαιώσει τον προβληματισμό για την στάση της και επίσης, να απογειώσει τη δημοτικότητα του Τσίπρα.
Η φυγή είναι πολιτική κίνηση και όχι θιγόμενου λειτουργού της Δικαιοσύνης. Αν διαφωνεί το λέει δημόσια, αν όχι απλά ακούει. Αλλά η Αδειλίνη θέλει ίσως να προκαλέσει ένα ρήγμα μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και όσων της ασκούν κριτική και αποχωρεί. Είναι επίδειξη αλαζονείας; αδιαφορεί προκλητικά επειδή προστατεύεται πολύ καλά από τις κριτικές, έχοντας στο πλευρό της την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ;. Σε κάθε περίπτωση, η ενέργειά της απλά τροφοδότησε με περισσότερη δυσφορία τη κοινή γνώμη για τα έργα και τις ημέρες της. Και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που της έχει αναταθεί.
Από την Αδειλίνη, η κοινωνία ζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που έχουν τεθεί . Έκλεισε τον φάκελο των υποκλοπών μέσα σε κλίμα ευθείας αμφισβήτησης στο πρόσωπό της, αν όχι κατακραυγής. Έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την υπόθεση των Τεμπτών, για λάθη και για σκόπιμες παραλείψεις, ενώ υπέπεσε και σε σοβαρότατο ηθικό ολίσθημα, προτρέποντας τους γονείς των νεκρών παιδιών στα Τέμπη να αναζητήσουν παρηγοριά στην εκκλησία. Πολλές υποθέσεις σκανδάλων , καταγγελίες και αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης δεν προκαλούν το ενδιαφέρον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Όλοι κρίνονται όμως. Υπό αυτή την οπτική, η Αδειλίνη δεν έχει κανένα δικαίωμα να αντιδρά ως μέλος της κυβέρνησης που αποχωρεί από τη βουλή επειδή διαφωνεί με τον ομιλητή.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη Δικαιοσύνη, είναι στο ναδίρ. Η κριτική έγκυρη. Η κοινωνία νοιώθει ότι κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν θέλουν να είναι ανεξάρτητοι, αλλά εξαρτημένοι από την ιδεολογία τους και την κομματική τους προτίμηση. Άλλη εξήγηση δεν έχει αυτή η ενέργεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ορισμένα πράγματα με το όνομά της και ορισμένα αυτονόητα. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν θέλουμε στο μέλλον να γιορτάζουμε με μεγαλύτερη υπερηφάνεια επετείους σαν τη σημερινή, των 50 χρόνων από την επανακύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη χώρα μας, επιβάλλεται η εκτελεστική αλλά και η δικαστική της εξουσία, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να μπορούμε να μιλάμε πραγματικά για εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία» .
Ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες υποθέσεις, υποκλοπές, Τέμπη και ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδες πνιγμένους ανθρώπους, η Γεωργία Αδειλίνη αποχώρησε . Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού ήταν ότι «τουλάχιστον να κάθεται και να ακούει».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα, πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν στην «αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για το “μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων» και κυρίως, «στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου, με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας».
Όσο για τη φράση του "είμαι εδώ δεν έφυγα.." όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη επιστροφή του, έχει προκαλέσει εύλογη καταιγίδα σχολίων. Είναι όμως αυτονόητη. Είναι γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι εδώ, δεν έφυγε, αλλά δεν ικανοποιεί με τις απαντήσεις του. Όπως όταν ρωτήθηκε για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε "ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο..". Ποιός θα το πει; βουλευτής είναι...
Εννοείται ότι άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «Δίπλα στη λέξη «θράσος» στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα.
Συγχέοντας υποθέσεις για να βολέψει το αφήγημά του, ο Μαρινάκη είπε ότι “λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στην Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στην Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Ταυτόχρονα, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε δύο Υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και «εκδίδει πορίσματα» ως αυτόκλητος «δικαστής» κάνοντας λόγο για «ολιγωρία των αρχών».
Η πίεση προς τη Δικαιοσύνη μεγαλώνει. Από μία άποψη την νοιώθει και ο Άρειος Πάγος. Αν η Αδειλίνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ας παραιτηθεί. Αλλά ας σταματήσει τα προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι ηθικά και επαγγελματικά ανεπίτρεπτο….