Ο έλεγχος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από μεγάλους επιχειρηματίες που επενδύουν συγχρόνως σε πολλούς άλλους και διαφορετικούς κλάδους, (τραπεζες, ναυτιλία, ενέργεια ακόμα και ποδόσφαιρο) είναι το αντικείμενο της αξιέπαινης έρευνας του οργανισμού Solomon, που πραγματοποίησαν 4 δημοσιογράφοι (Ηλιάνα Παπαγγελή, Δανάη Μαραγκουδάκη, Κορίνα Πετρίδη και Ελίζα Τριανταφύλλου). Το αποτέλεσμα είναι η πραγματική εικόνα της ιδιοκτησίας στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτό που γενικώς είναι γνωστό, αποτυπώνεται με στοιχεία από τα μετοχολόγια εκατοντάδων εταιριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η υπερσυγκέντρωση της μαζικής πληροφόρησης, στα χέρια λίγων ανθρώπων, προϋποθέτει την παράκαμψη των νόμων που την απαγορεύουν. Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να την βρείτε στο https://wearesolomon.com/el/mag/format-el/reportaz/o-elegxos-ton-ellinikon-mme-kai-i-diaploki-stin-tetarti-eksousia/
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για την Ελλάδα είναι τα εξής:
Η «τοξική» αλληλεξάρτηση των Μέσων, του κράτους, και των τραπεζών είναι ανεξέλεγκτη παρά τις μέτριες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης τα τελευταία χρόνια.
Η αδύναμη ή ανύπαρκτη ρύθμιση του μιντιακού τοπίου τις προηγούμενες δεκαετίες, σε συνδυασμό με τη μερική έλλειψη διαφάνειας ως προς την πραγματική ιδιοκτησία τους, συνέβαλε επίσης στον έλεγχο τους.
Η κρατική χρηματοδότηση χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τις κυβερνήσεις ως όπλο επηρεασμού των Μέσων. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει φανεί ακόμα.
Η ιδιωτική διαφήμιση και τα τραπεζικά δάνεια δημιουργούν ένα τοπίο όπου η οικονομική εξάρτηση από τις τράπεζες και τις εταιρείες θέτει τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία σε υψηλό κίνδυνο.
Από το 2010, παρατηρείται σταθερά η εμφάνιση ανεξάρτητων Μέσων δίχως δεσμούς με κυβερνήσεις ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού μέσω του ερευνητικού ρεπορτάζ, παρά τις έντονες πολιτικές και οικονομικές πιέσεις, αλλά δεν έχουν ορατότητα και επιρροή.
Μια μικρή μερίδα δημοσιογράφων που εργάζονται σε μεγαλύτερα Μέσα προσπαθούν να γράψουν για υποθέσεις διαφάνειας και διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, η αυτολογοκρισία είναι σε υψηλά επίπεδα.
Παρότι η ΕΡΤ έχει σταθεροποιηθεί μετά από χρόνια κρίσης και αποκτήσει έναν λιγότερο κομματικό χαρακτήρα, τόσο αυτή όσο και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξακολουθούν να υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο και επιρροή.