Του Σωτήρη Σιδέρη
Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα, έδωσε ρεσιτάλ σχεδιασμένης διπλωματίας στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ που έδωσε την εντύπωση υπηρεσιακού υπουργού του παρελθόντος, χωρίς να διεκδικήσει καν την στήριξη των Ευρωπαίων , για τις εντάσεις στην Κάσο, ώστε να μην διαταραχθεί το κλίμα, ακριβώς όπως το σχεδίασαν οι Βρυξέλλες . Ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρουσίασε ένα πλήρες πακέτο πολιτικής δράσης που λογικά θα έπρεπε να είχε απαντηθεί άμεσα και οριστικά στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έγινε και τα πράγματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα.
Ο Φιντάν ζήτησε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας, τον διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο με την ΕΕ και την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ απέρριψε την θέση Γεραπετρίτη ότι η Άγκυρα προκαλεί την ένταση. Δηλαδή η Άγκυρα έχει ένα πλήρες διπλωματικό πλάνο, για Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο που μένει αναπάντητο. Να μην διαφεύγει σε κανέναν στην Αθήνα, πως ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν είπε λέξη για τα ελληνοτουρκικά, παρά μόνο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για εσωτερική κατανάλωση….
Η Τουρκία, έχει πετύχει την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επίσης, την αποσύνδεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τώρα θέλει να περιθωριοποιήσει την Λευκωσία . Οι δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι λίγο πολύ ο ευρωπαικός δρόμος της Τουρκίας περνάει από την Ελλάδα έχουν αποδειχθεί παραπλανητικές, όχι μόνο στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και στις σχέσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υποχρεωθεί η Τουρκία να αναθεωρήσει την πολιτική της , το κάνει η Άγκυρα για λογαριασμό της. Είναι εκείνη που θέτει ζητήματα , παρεμβαίνει διπλωματικά στις ΗΠΑ, την ΕΕ, και στους δύο πολέμους, στην Ουκρανία και τη Γάζα. Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε ότι “έθεσε” την ένταση στο Αιγαίο αλλά δεν απαίτησε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ να κάνει μια αυστηρή δήλωση για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Έκανε μια ήπια δήλωση για την Κύπρο, μόνο.
Να σημειωθεί ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο , είναι πρόγραμμα και σχέδιο της ΕΕ και οι Βρυξέλλες εμπλέκονται. Μάλιστα είναι γνωστό στο παρασκήνιο ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει σχετικές παραστάσεις την Τουρκία, θα πει το αυτονόητο δηλαδή, ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμποδίζει την έρευνα ή την πόντιση καλωδίου. Και όμως ούτε αυτό ειπώθηκε, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μπορούσε να το κάνει σημαία με επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική. Κατά συνέπεια, η Διακήρυξη των Αθηνών και παλαιότερα η συμφωνία της Μαδρίτης, λειτουργούν εις βάρος της Ελλάδας , ενώ η Τουρκία ούτε τηρεί και αδιαφορεί. Αλλά αν η Αθήνα κάνει την παραμικρή κίνηση, η Άγκυρα την κάνει επιθετική πολιτική.
Αν αθροίσουμε τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, συμπεραίνουμε ότι η Τουρκία εδραιώνει και στην διεθνή σκηνή τις θέσεις της,ενώ αντίθετα οι ελληνικές θέσεις δεν αγγίζουν καμία πρωτεύουσα, ούτε καν τις επικαλείται κανείς στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ειδικότερα , απαριθμούμε τις δυσμενείς εξελίξεις:
1. Η Τουρκία έχει επιβάλλει την Γαλάζια Πατρίδα ως επίσημη πολιτική της Τουρκίας την οποία δεν αμφισβητεί κανείς, πέραν της Ελλάδας που όμως αδυνατεί να την υπονομεύσει στην διεθνή διπλωματική σκηνή.
2. Η Τουρκία έχει επιβάλλει και στο πεδίο το τουρκολιβυκό σύμφωνο και υπό την απειλή χρήσης βίας , όπως κάνει και για τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, απαιτεί την συμμόρφωση της Ελλάδας στην παράνομη πολιτική της και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την σιωπή της ΕΕ και των ΗΠΑ.
3. Παρεμποδίζει νόμιμες έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και η ελληνική κυβέρνηση “θέτει” το ζήτημα, αποφεύγοντας όμως να καταγγείλει την Τουρκία, ενώ αποφεύγει να πιέσει την ΕΕ να οριοθετήσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, με όριο το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
4. ΗΠΑ και ΕΕ, αναγνωρίζουν πλέον ότι η Τουρκία είναι αναδυόμενη περιφερειακή δύναμη και συνομιλούν μαζί της με βάση και τις προτάσεις της Άγκυρας και για τον πόλεμο της Γάζας και για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
5. Με διάφορα κείμενα, από το Πρωτόκκολο της Βέρνης μέχρι την συμφωνία της Μαδρίτης και την Διακήρυξη των Αθηνών , η Ελλάδα προσπαθεί να κατευνάζει την Άγκυρα , ενώ η Τουρκία τα χρησιμοποιεί για να κλιμακώνει.
6. Άγνωστη παραμένει η τύχη των θαλάσσιων πάρκων, κυρίως αυτό του Αιγαίου.
Υπό αυτή την οπτική παραμένει μείζον πολιτικό ζήτημα τι ακριβώς συζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επί τρία χρόνια γίνονται συζητήσεις, συμφωνούνται μορατόριουμ, έχουμε εντάσεις, επιθετικότητα και κλιμάκωση της διεκδικητικής διπλωματίας του Ερντγογάν, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κάνει έστω και ένα μελετημένο βήμα, να μην έχει αναλάβει ούτε μια πρωτοβουλία. Μια καμπάνια έκανε για την απαγόρευση πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στην Τουρκία και αυτή η καμπάνια κατέληξε σε απίστευτο βατερλό υπό την σιωπή των ΜΜΕ.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι πιθανόν η συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στη Νέα Υόρκη 7-8 Σεπτεμβρίου ίσως να είναι κομβική. Είναι , επαναλαμβάνουμε ανησυχητικό ότι:
πρώτον κανείς, ούτε η βουλή , ούτε τα κόμματα , ούτε η ελληνική κοινωνία γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών. Πέρα από αυτά, είναι γνωστή η πίεση που ασκούν οι Καραμανλής και Σαμαράς στον Μητσοτάκη, οπότε , ακόμη και αν ο πρωθυπουργός θέλει απλά να δώσει μια παράσταση στη Νέα Υόρκη για εσωτερική κατανάλωση, δεν θα τον αφήσει ο Ερντογάν...
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι με εξαίρεση την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και το μορατόριουμ, που βόλεψε την Άγκυρα, παρατηρείται νέος κύκλος έντασης, οπότε υπάρχει πρόσθετος λόγος ανησυχίας. Και ακόμη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τον φάκελο αυτόν τον χειρίζεται η αποδεδειγμένα ανεπαρκής υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Είναι προσβλητική για το πολιτικό σύστημα πάντως και για όσους γνωρίζουν καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η στάση του ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη. Σε συνέντευξή του στο προστατευόμενο περιβάλλον του ΣΚΑΙ, ο Γεραπετρίτης έκανε ψευδείς αναφορές για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απαράδεκτα περιγραφικός στο τι κάνει η Τουρκία και δεν έδωσε καμία απάντηση στο πρόβλημα της χώρας. Μεταξύ άλλων ο Γεραπετρίτης , αναφερόμενος στα γεγονότα της Κάσου είπε μεταξύ άλλων :"... στο ζήτημα της Κάσου και της έρευνας, η οποία γίνεται εκεί. Και πάλι θα ήθελα να σας πω τι θα συνέβαινε στο παρελθόν σε μια ανάλογη περίπτωση.
Εδώ τι έχουμε; Έχουμε ένα ερευνητικό πλοίο, το οποίο διεξάγει έρευνες σε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου και οι Τούρκοι διεκδικούν, παρανόμως, με βάση το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εγείρουν αξιώσεις σε σχέση με δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο παρελθόν, αυτό που θα είχε οδηγήσει; Θα είχε οδηγήσει σε μία υπερένταση, σε μία κρίση και σε μία υπαναχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Αυτό θα συνέβαινε, για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των πραγμάτων. Τώρα τι έχουμε; Τι συνέβη στην Κάσο; Και πραγματικά ενοχλούμαι πάρα πολύ, διότι ο καθένας μπορεί να κάνει μία αξιολόγηση…"
Τα ψεύδη: τον Οκτώβριο του 2018 το Μπαρμαρος επιχείρησε να κάνει έρευνες δεκάδες μίλια από το Καστελόριζο. Το περικύκλωσαν τρία ελληνικά πολεμικά , το Μπαρμπαρός αποχώρησε κακήν κακώς και εμφανίστηκε το Ουρούτς Ρέις το 2021 , το οποίο μπήκε στα χωρικά ύδατα, άπλωσε καλώδια και όταν παραβίασε και τα χωρικά μας ύδατα , ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι το πήρε ο αέρας. Ποιος υποχωρεί και ποιος υπερασπίστηκε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι καταγεγραμμένο και στις εφημερίδες και στα αρχεία του ΥΠΕΞ και του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και το ποιος υποχώρησε. Όπως υπάρχουν στα αρχεία του ΥΠΕΞ οι λόγοι για τους οποίους ο Tούρκος ΥΠΕΞ δεν έχει συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο της ΕΕ από το 2019 που ακυρώθηκαν με την δική του υπογραφή....
Οι μόνοι που δεν ξέρουν τίποτα είναι οι δημοσιογράφοι του Σκάι....