Του Στράτου Βαλτινού
Συμπληρώνονται δύο μήνες από τις ευρωεκλογές και η αντιπολίτευση βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης. Η Αριστερά βουλιάζει στην αναξιοπιστία και την κρίση ηγεσίας, ενώ η απόσταση από την κοινωνία μεγαλώνει, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρό του, τον Κασσελάκη. Λογικό ο Μητσοτάκης να θελήσει να αξιοποιήσει την κρίση πως όφελός του , ίσως και με πρόωρες εκλογές, πράγμα που θα εκτιμήσει μετά τις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά τα αίτια της κρίσης που εξελίσσεται σε πολιτική σήψη. Υπάρχει όμως , μεταξύ άλλων προβλημάτων, ένας αφανής πρωταγωνιστής που προϋπήρχε του σημερινού προέδρου, καθώς χάρη στην εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Τσίπρας για να κάνει την πολιτική διεύρυνσης απέκτησε ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Αυτός είναι ο Νίκος Παππάς. Ο οποίος, με τις μεθοδεύσεις του, διαδραμάτισε ρόλο επικράτηση του Κασσελάκη, είναι ενεργός στο παρασκήνιο γιατί ξέρει καλά το κομματικό βάθος, αλλά τώρα, αμήχανος και μπερδεμένος αναζητά σωσίβιο σε μια γκρίζα κεντροαριστερά και θεωρείται πολιτικός καθοδηγητής του προέδρου του. Το δίδυμο Κασσελάκη -Παππά είναι μια ισχυρή διαβρωτική δύναμη, που αν δεν εκλείψει, ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος, είναι θέμα χρόνου να κάνει το επόμενο βήμα..
Πριν ακόμη από τις εκλογές του 2015 , ο Νίκος Παππάς , έχοντας την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα αναζητούσε συνεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για να ενισχυθεί το προσωπικό που θα αναλάμβανε ρόλο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος που έκανε τις επαφές με τον Πάνο Καμμένο , είναι ο ίδιος που ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον Σπίρτζη, είναι ο ίδιος στον οποίο ο Τσίπρας ανέθεσε ουσιαστικά την πολιτική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν κοινό μυστικό στην πλατεία Κουμουνδούρου, ότι ο Παππάς επηρέαζε τον Αλέξη Τσίπρα σε πλήθος αποφάσεων. Ζήτησε τότε και πήρε την ευθύνη να αναδιαμορφώσει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω της χορήγησης αδειών και οδήγησε τα πράγματα σε μια κρίση που δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ως υπουργός , πέραν του πολέμου με τα ΜΜΕ, δεν παρουσίασε τίποτα. Δημόσια ήταν ανύπαρκτος, στο κομματικό παρασκήνιο όμως οργίαζε..
Στο κόμμα είχε πολλούς εχθρούς. Τότε η τάση των 53+ προειδοποιούσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι η τακτική της διεύρυνσης θα οδηγούσε στο ξεχείλωμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να υπάρχουν όροι και κανόνες για το ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στο κόμμα τους, αλλά δεν άκουγαν, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Παππάς και άλλοι. Τα προεδρικά παραμύθια περί υπονόμευσης του Τσίπρα είχαν αρχίσει από τότε.
Στην πορεία όμως αποδείχθηκε το λάθος. Ούτε ο Τσίπρας , ούτε ο Παππάς δικαιώθηκαν και η περίφημη διεύρυνση ουσιαστικά ήταν μια τακτική που όχι μόνο δεν έδωσε ώθηση και πολιτική ισχύ στον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα οι διαλυτικές τάσεις άρχισαν να αναπτύσσονται . Στις εκλογές του Μαιου του 2023 φάνηκε η πλήρης διάλυση, ενώ δημόσια θριαμβολογούσαν ότι το κόμμα έχει φθάσει τα 150.000 μέλη. Σε κανένα εκλογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα , δεν υπήρχε παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η φούσκα είχε σκάσει. Ήρθε και η δεύτερη ήττα και η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον αξιοθρήνητη. Το χάος ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
Η παραίτηση του Τσίπρα δεν πτόησε τον Παππά. Αντίθετα τον γέμισε με αυτοπεποίθηση. Σε αντίθεση με τον πρόεδρό του και πρώην πρωθυπουργό, ο Παππάς γνώριζε πολύ καλά τι γίνεται στις κομματικές οργανώσεις, είχε επαφές, είχε κάνει συνεταιρισμό με τον Σπίρτζη και μερικούς ακόμη και είχαν σημαντική επιρροή και έλεγχο .
Η υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου θεωρούνταν η πλέον ισχυρή και η νίκη της σχεδόν βέβαιη. Ο Παππάς όμως δεν ήταν συμπαθής στην ομάδα Αχτσιόγλου. Έτσι , λίγο η άρνηση να τον δεχθούν, λίγο η αυτοπεποίθησή του ότι ξέρει το κόμμα, έθεσε υποψηφιότητα με την ελπίδα ότι θα είχε ένα ποσοστό που θα του επέτρεπε να διαπραγματευθεί με τον επικρατέστερο για την προεδρία. Έτσι, πήγε με τον Στέφανο Κασσελάκη και δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε η τακτική του , αλλά διαψεύστηκε παταγωδώς για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παππάς έγινε πρωταγωνιστής, αλλά το κόμμα του ωθούνταν στο περιθώριο από τον ίδιο το λαό...
Η νίκη του Κασσελάκη όμως και ο ρόλος του Παππά δεν άλλαξαν την εικόνα παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που αντελήφθη τελικά και ο Τσίπρας και είχε σφοδρό επεισόδιο με τον Παππά στο παρασκήνιο, αλλά δεν άλλαξε τίποτα.
Έτσι φθάνουμε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2024 με τον Τσίπρα να επιχειρεί την ανατροπή του Κασσελάκη μέσω της Όλγας Γεροβασίλη. Διαβλέποντας τον κίνδυνο, ο Παππάς δουλεύει με τις οργανωμένες δυνάμεις και τελικά το συνέδριο αποφασίζει ότι δεν χρειάζονται προεδρικές εκλογές, σώζοντας την κατάσταση.
Όλοι πλέον περίμεναν τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και άλλες δυνάμεις, ο Κασσελάκης προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται την σημασία της ήττας και πλέον ξέρει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα είναι πρόεδρος ή τίποτα και έτσι αποφασίζει να δώσει τη μάχη του, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Ο Παππάς βλέποντας ότι με βάση τις εξελίξεις στη Γαλλία , η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Αριστερά, καθοδηγεί τον Κασσελάκη σε αμφιλεγόμενες θέσεις. Είτε ο Παππάς δεν είχε καθαρή εικόνα, είτε ο Κασσελάκης δεν καταλάβαινε ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο και έλεγε απίθανα πράγματα. Τελικά επικράτησε η βασική θέση: ναι σε παράταξη κεντροαριστεράς, αλλά χωρίς ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα παραταξιακό κόμμα και ότι υποψήφιος πρωθυπουργός, (για να προλάβουν τον Τσίπρα) δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παππάς κάνει κινήσεις μόνο αν βλέπει ότι ωφελούν τον ίδιο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαχυθεί σε ένα μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος θα χάσει την επιρροή και τον ρόλο του. Επομένως από μακριά κι αγαπημένοι που λέει ο λαός,
Δεν είναι γνωστό δημόσια, αλλά στις κομματικές οργανώσεις του "νέου" ή "διευρυμένου" ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτυχθεί κίνημα υποστήριξης στον Παύλο Πολάκη και αυτή είναι η αιτία που δεν μπορούν να τον κουνήσουν. Σε πολλές και ισχυρές κομματικές οργανώσεις λαμβάνουν αποφάσεις κατά της διαγραφής Πολάκη και στέλνουν μηνύματα στην Κουμουνδούρου. Όπως έσπειραν , θερίζουν...
Όμως ο έλεγχος του Κασσελάκη είναι πολύ δύσκολη αποστολή. Η ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα , είναι οριστική και αμετάκλητη μετά την υπόθεση με τα οικονομικά του κόμματος, και το συνέδριο του Οκτωβρίου θα είναι η τελευταία αναμέτρηση. Ο Παππάς θα είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής των διαδρόμων. Μπορεί να μηχανορραφεί σιωπηλά, αλλά ξέρει και τα όριά του. Δεν θα έβαζε ποτέ τον Κασσελάκη να θέσει ζήτημα Ταμείων του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί ο ίδιος ο Παππάς έχει άριστη γνώση της οικονομικής κατάστασης του κόμματος, να μην πούμε ότι τη διαμόρφωνε κιόλας.
Όσο το δίδυμο Κασσελάκη -Παππά εξακολουθεί να κινεί τα νήματα η πορεία προς το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδιαγεγραμμένη. Αν οι δυο τους πάνε μέχρι τέλους θα φανεί σύντομα. Εξάλλου, ο Νίκος Παππάς είναι από τους λίγους που έχουν μείνει στον Κασσελάκη...