Μετά την εξαήμερη εργασία και την επί πενταετία ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, έρχεται η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στις εννέα υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Αυτό προβλέπεται σε ένα άρθρο που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Με το νέο νόμο, αλλάζει ο κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα θα αποφασίζονται από το ΔΣ του Υπερταμείου, με την κυβέρνηση να προχωρά και επισήμως σε μία ακόμα καταστρατήγηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις προβλέπεται ότι θα καταργηθούν στις εταιρείες του Υπερταμείου (ΟΑΣΑ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΔΕΘ-Helexpo, Ελληνικές Αλυκές κ.α.). Παρά τις αντιδράσεις, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πτοηθεί, απλά αναμένεται η συζήτηση στη βουλή για να δούμε πως θα είναι οι τελικές διατυπώσεις. Επίσης θα υπάρχουν οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, διορισμοί ιδιωτών εκτός του μισθολογίου του δημοσίου, προσλήψεις κατά βούληση . Είναι μια νέα μορφή φεουδαρχικής πολιτικής που ευνοεί ελάχιστα συμφέροντα και πλήττει την κοινωνία. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει την κοινωνική της αναισθησία στην Υγεία και σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την eurostat, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι στην προτελευταία θέση, με τελευταία τη Βουλγαρία και σύμφωνα με εκτιμήσεις , είναι θέμα χρόνου η χώρα μας να βρεθεί στην τελευταία θέση.
Πέρα από τις ενστάσεις σε πολιτικό επίπεδο και τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, είναι η προφανής η αδυναμία και των κομμάτων και των συνδικαλιστικών φορέων να κινητοποιήσουν τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτές τις ΔΕΚΟ , ώστε να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίησή τους.