Του Στράτου Βαλτινού


Κίνηση πολιτικού ερασιτεχνισμού έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης , με στόχο να εκβιάσει την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα . Με μια ανάρτηση που απευθύνεται στον πρώην πρωθυπουργό, ο Κασσελάκης αφού δραματοποιεί την σχέση του  με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί  τον Τσίπρα με τη φράση "Αλέξη πάμε;" και προτείνει:  "έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια”.  Όμως, ο  κόσμος της Αριστεράς έχει βαρεθεί  να ακούει ηττημένους ηγέτες να κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη. Οπότε απαιτείται διόρθωση νοοτροπίας πρώτα...


Ο Κασσελάκης είναι πρόεδρος και όχι ιδιοκτήτης επιχείρησης για να καλεί ή να διώχνει κατά τα κέφια του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλήματα από το 2023 και επί δικής του προεδρίας επιδεινώθηκαν. Το υπερεγώ του κυριαρχεί ακόμη και στη σχέση του με τον Τσίπρα. Αν ο Κασσελάκης θέλει να παραιτηθεί ή να θέσει ο ίδιος ζήτημα ηγεσίας , ξέρει τη διαδικασία ή ας τη μάθει. Η  προσωπική πρόσκληση -πρόκληση προς τον Τσίπρα είναι η επιτομή της μεταπολιτικής. Φύγε εσύ, έλα εσύ. Ποιό είναι όμως το σχέδιο του Τσίπρα;…

 

Κόμμα σε τρικυμία

Ο Κασσελάκης πλέον, δυσκολεύεται να συμβιώσει και με τον εαυτό του στον ΣΥΡΙΖΑ.  Οι μετεκλογικές εξελίξεις , δικαιώνουν όσους αποχώρησαν και ίδρυσαν τη Νέα Αριστερά και όσους συνεχίζουν να αποχωρούν , καθώς η πολιτική συμβίωση  με τον Κασσελάκη είναι αδύνατη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τρικυμία είναι φανερό. Αλλά τα προβλήματα είναι πολιτικά, ενώ ο Κασσελάκης τα προσωποποιεί. Αν ήθελε να πολιτικοποιήσει την συζήτηση θα έκανε εξαντλητικό διάλογο , με δική του πρωτοβουλία στο κόμμα του για τα αίτια της νέας εκλογικής ήττας και να αναζητήσει λύσεις. Η ανασφάλειά του δεν είναι κάτι νέο. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

Προσκλήσεις στο σπίτι του στις Σπέτσες για συνεδρίαση , επίδειξη πλούτου, επιμονή μέχρι σημείου εμμονής στο life style, ασυνάρτητες πολιτικές θέσεις και σε διαρκή ιδεολογική σύγχυση. Η ήττα ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών και εννοείται πως την ευθύνη δεν την φέρει μόνο ο Κασσελάκης, αλλά και οι συνεργάτες του,  που είναι ανεπαρκείς και όσοι ασχολούνται με τα οργανωτικά και ιδεολογικά ζητήματα και όσοι από την παλιά φρουρά δεν έχουν καταθέσει  επίσημα τις πολιτικές ενστάσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι λεγόμενοι κορυφαίοι του κόμματος, απλά το αφήνουν να χρεοκοπήσει πολιτικά για να δουν πως θα αντιδράσουν.


Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται λίγο πάνω από το σημείο μηδέν. Εκ των πραγμάτων η πρόσκληση Κασσελάκη προς τον Τσίπρα δεν θα μείνει αναπάντητη.  Στην πραγματικότητα, ο Κασσελάκης πήγε να προλάβει τις εξελίξεις επειδή γνωρίζει ή έστω διαισθάνεται ότι δεν είναι ασφαλής στον προεδρικό θώκο. Αλλά η αντίδρασή του χαρακτηρίζει έναν άνθρωπο που δεν συνειδητοποίησε ποτέ τη διαφορά μεταξύ κόμματος και επιχείρησης, τη διαφορά μεταξύ πολιτικής και προσωπικών επιθυμιών.


Με την πρότασή του ο Κασσελάκης έκανε λοιπόν το πρώτο βήμα. Τώρα, όπως όπως έχουμε πει πολλές φορές, από τον τρόπο που θα αντιδράσει ο Τσίπρας και πως θα κινηθεί , θα κριθεί το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας εμφανίζεται από δημοσκοπήσεις , ίσως καθόλου αθώες ως η μοναδική λύση , όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τη χώρα. Οι διεργασίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο απογοητευτικές που απωθούν τον περισσότερο κόσμο που διαισθάνεται το πρόβλημα και όχι τη λύση. Εκ των πραγμάτων, αν ο Τσίπρας θεωρεί ότι είναι έτοιμος και διαθέτει σχέδιο για να κάνει το επόμενη βήμα, θα πρέπει ίσως να προαισθάνεται και ο ίδιος ότι πιθανόν να είναι και το τελευταίο του. Είτε δηλαδή θα πετύχει είτε θα οδηγηθεί ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο.
Εννοείται πως επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν νοείται χωρίς πρόσκληση στη Νέα Αριστερά. Αν ο πρώην πρωθυπουργός φερθεί σαν Κασσελάκης θα γράψει τον επίλογο της τραγωδίας. Αν όπως είπαμε διαθέτει σχέδιο , ας κάνει τις κινήσεις του.


Η δήλωση Κασσελάκη


Συμμερίζομαι τις πληγές του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω τις ίδιες ακριβώς.
Από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, αφέθηκα να δώσω τη μάχη χωρίς να δέχομαι καθημερινά εσωκομματικά βέλη μόνο για δύο μήνες (και αυτούς με εξαιρέσεις).
Μαζί με τα νέα παιδιά του ευρωψηφοδελτίου μας. Μαζί με τα στελέχη και τους βουλευτές που έδωσαν την ψυχή τους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 9% στο 15%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη θέση που λίγο πριν έμοιαζε ανέφικτη: Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Δύο διασπάσεις, προσπάθεια απονομιμοποίησης στο Συνέδριο, τώρα ξανά τα ίδια με υπογραφές για να συγκληθούν όργανα, οι συνεδριάσεις των οποίων είχαν ήδη ανακοινωθεί.
Φαγωμάρα, θόρυβος, εσωστρέφεια, που είναι απωθητική και στους ψηφοφόρους μας και στην κοινωνία.
Τα στελέχη του κόμματος με θητεία χρόνων γνωρίζουν πολύ καλά τι οικονομικά παρέλαβα.
Πώς το καθημερινό φύλλο της Αυγής θα έκλεινε το 2022 με τη διπλάσια χρηματοδότηση, αλλά μπορεί να μείνει τώρα ανοιχτό με τη μισή;
Ποιος εργαλειοποιεί την αγωνία εργαζόμενων ανθρώπων αποκρύπτοντας τη δραματική πραγματική εικόνα;
Συνέβαλα δίνοντας το ανώτατο ποσό που μου επιτρέπει ο νόμος (20.000 ευρώ). Συγκεντρώθηκαν από εισφορές φίλων και στελεχών άλλες 7.000 ευρώ.
Κι όμως, αντί να πάνε στα χέρια εργαζομένων της Αυγής, πήγαν σήμερα στο Κράτος προκειμένου να μη χάσουμε τη ρύθμιση των χρεών που έχουμε για την Αυγή και το Κόκκινο. Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεν ήρθα στην πατρίδα μου για να αναλώνομαι σε καθημερινούς εσωκομματικούς εμφυλίους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και χρειάζεται έναν ηγέτη που θα μπορέσει απερίσπαστος να ασκήσει το λειτούργημά του και να βοηθήσει την πατρίδα να βγει από το νεοφιλελεύθερο τέλμα και τη δεξιά παρακμή.
Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται την ευκαιρία να διεκδικήσει να κυβερνήσει και επιτέλους να δικαιώσει τις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.
Και γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης:
Έλα και ανάλαβε και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή.
Αν όμως δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια.
-Με εξυγίανση που είναι επιβεβλημένη τώρα, γιατί το καράβι πέφτει οικονομικά στα βράχια.
-Με καταστατικό συνέδριο.
-Με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία χωρίς επετηρίδες και μέλη δύο ταχυτήτων.
-Με ανανέωση στελεχών αντίστοιχη αυτής του ευρωψηφοδελτίου.
-Με δύναμη, εξουσία και εμπιστοσύνη στη βάση του κόμματος.
-Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δε θα συρθεί πίσω από άλλους, αλλά θα ηγηθεί της προσπάθειας για μία μεγάλη Κεντροαριστερά ξεκινώντας από το κοινωνικό πεδίο.
Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε δεν πρόλαβα και να καθήσω. Έτρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη δίνοντας τον αγώνα.
Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο


Αλέξη, πάμε;"

 

Απόψεις

Κώστας Δουζίνας* Το έγκλημα στα Τέμπη, οι ατιμώρητες υποκλοπές, η τραγωδία της Πύλου, τα παράνομα pushbacks, οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και των funds έχουν εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ποια συστημικά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία