Του Σωτήρη Σιδέρη
Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέλαβε ένα Αριστερό κόμμα και με εφηβικό ενθουσιασμό επιχείρησε να το μετατρέψει σε δίκτυο ανταλλαγής βίντεο και μηνυμάτων, μέσω της υπερδραστηριότητάς του στο διαδίκτυο. Χωρίς να έχει ιδεολογική ταυτότητα, κινούνταν μεταξύ της αποθέωσης των μνημονίων, διαφόρων ιδεών περί υπουργοποίησής του από τον Μητσοτάκη και τελικά συστήθηκε ως Αριστερός μόλις έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα όμως η "βάφτιση", δεν συνοδεύθηκε και από πίστη στις ιδέες της σύγχρονης Αριστεράς που θέλει να εκφράσει. Μοιραία ήρθε και εδραιώθηκε μια σύγχυση ρόλων, του προέδρου, του πλούσιου επιχειρηματία, του αριστεροδεξιού νέου που παραμερίζει τα σύνθετα προβλήματα , προγραμματικά κυρίως και υπεραπλουστεύει τον ρόλο του ως προέδρου, πιστεύοντας ότι η εικόνα κάνει τον πολιτικό και όχι ο πολιτικός την εικόνα του.
Μαθαίνουμε λοιπόν από την έγκυρη Αυγή, ότι ο Κασσελάκης θέλει να ιδρύσει ένα Ινστιτούτο κατά της ακροδεξιάς με την ονομασία «Center for European Progress». Αλλά ο Κασσελάκης έχει ολόκληρο κόμμα που βρίσκεται σε ιστορικό πόλεμο με την ακροδεξιά, τι να κάνει το Ινστιτούτο; να συναγωνιστεί τον Τσίπρα; να έχει κάτι να ασχολείται αν φύγει ή τον διώξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ; άβυσσος η ψυχή του προέδρου...
Σύμφωνα λοιπόν με την Αυγή, το ίδρυμα θα έχει έδρα στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί υπάρχει ένα ισχυρό προοδευτικό δυναμικό αποδήμων που θέλει να συμβάλει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς, ενώ θα συμμετέχουν και μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας με καταγωγή από την Ευρώπη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ινστιτούτο είναι ήδη έτοιμο και ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία. Αυτό, θα πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών.
Στο ινστιτούτο θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank, ενώ οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Σημειωτέων ότι η ανερχόμενη ακροδεξιά απειλή στις χώρες της Ευρώπης, όπως αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, οδήγησε στην επίσπευση του εγχειρήματος, καθώς κρίθηκε αναγκαία η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος της ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων.
Το πρόβλημα της Ελλάδας και του Κασσελάκη είναι ότι η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και ό,τι αυτή εκφράζει δεν θα επιτευχθεί ποτέ μέσα από ακαδημαϊκές συζητήσεις και Ιδρύματα. Η αντιμετώπιση απαιτεί πολιτικούς και ιδεολογικούς αγώνες, απαιτεί ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και των ανισοτήτων, απαιτεί ισχυρό κοινωνικό κράτος και κράτος δικαίου. Αυτά μπορούν άριστα να καταστούν κεντρικό πολιτικό σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις και κινήματα, να συγκροτηθεί ένα πολιτικό μέτωπο που θα προκαλέσει σοκ και δέος στην ακροδεξιά και θα υπερισχύσει των αντιπάλων του.
Η υπόθεση αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα σε βαθμό που ίσως δεν έχει αντιληφθεί ούτε ο ίδιος ο Κασσελάκης. Όχι ενδιαφέρουσα επί της ουσίας, ότι δηλαδή μπορεί ένα Ίδρυμα να αντιπαρατεθεί με το ακροδεξιό διεθνές κίνημα, αλλά ενδιαφέρουσα για τον ίδιο τον Κασσελάκη.
Γιατί από τον προβληματισμό και τις απορίες για την πολιτική του προσωπικότητα να περάσουμε σε ένα άλλο στάδιο, όπου η γραφικότητα θα κυριαρχήσει σε έναν πολιτικό χώρο, την Αριστερά, που υπηρέτησαν τιτάνες του πνεύματος, αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους για το όραμά της, επιστήμονες και απλός λαός. Οφείλουμε σε όλους αυτούς πολλά για τη Δημοκρατία που ακόμη απολαμβάνουμε. Και αυτές οι νίκες δεν καταγράφηκαν μέσα από Ιδρύματα, αλλά μέσα από κινήματα, ιδέες, πάλη, μέσα από την ποίηση την μουσική, τις οργανωμένες κομματικές και πολιτικές δυνάμεις, την ενότητα και την αντοχή στον πόλεμο κατά του ιδεολογικού αντιπάλου.
Εν αναμονή….