Όλο και πιο βαθιά στους πολέμους μπαίνει η ΕΕ με θύμα φυσικά την κοινωνική Ευρώπη. Οι ανισότητες βαθαίνουν το ρήγμα , η ανάπτυξη είναι καχεκτική, τα λόμπι, η διαφθορά και τα καρτέλ κερδίζουν και αντί να υπάρξει μια στρατηγική ανασύνταξης και διόρθωσης, οδηγείται σε ακόμη πιο σκοτεινό μέλλον. Η κατάσταση στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος της Ουκρανίας και η αστάθεια σε μια τεράστια περιφέρεια, από το Αφγανιστάν μέχρι τον Ατλαντικό, δείχνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί.
Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ θα οδηγήσει σε έκρηξη των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει κανέναν στα ηγετικά κλιμάκια της Επιτροπής και στα επιτελεία των μεγαλύτερων χωρών. Σε αυτό το νέο δόγμα είναι πλήρως ενσωματωμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Η οποία ενώ δεν έχει καμία πρόταση, ή θέση για τα μεγάλα προβλήματα, είναι μέρος της λογικής των πολεμικών δογμάτων. Η μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές δείχνει και την απόσταση μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών και ΕΕ. Μια off the record ενημέρωση ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνα) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου στις Βρυξέλλες, είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η παραδοχή του Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι στην Ουκρανία, καταγράφεται “πολύ δύσκολη κατάσταση στο πεδίο”. Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί θα συζητήσουν για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια που δρομολογείται και έκανε λόγο για “πολλές διαβεβαιώσεις” σχετικά με την αποστολή τμημάτων των συστημάτων Patriots. Επιβεβαίωσε ότι ο στόχος του ενός εκατομμυρίου οβίδων θα έχει επιτευχθεί και πιθανότατα ξεπεραστεί πριν το τέλος του έτους, ενώ επανέλαβε ότι κυρίαρχο μήνυμα είναι η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση προς συνδρομή της Ουκρανίας. Είναι προφανές ότι η υπόθεση τρων Patriots αφορά και την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αρνείται ότι υφίσταται ζήτημα. Για την ακρίβεια λέει πως ότι δώσει στην Ουκρανία πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα. Ωστόσο το νέφος της αδιαφάνειας για το τι ακριβώς συμβαίνει με την αποστολή πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων εμποδίζει μια ακριβή εκτίμηση της κατάστασης. Το βέβαιο είναι πως η ΕΕ ενώ βλέπει την ήττα της Ουκρανίας ενώπιόν της και την αδυναμία της Δύσης να αλλάξει την ροή του πολέμου με την βοήθεια που στέλνει ακατάπαυστα, συνεχίζει το ίδιο τροπάριο.
Από τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, ξεχωρίζει η αναφορά στη ναυτική επιχείρηση Aspides, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα για την οποία θα ενημερώσει τους υπουργούς εν συντομία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για “μια πολύ χρήσιμη επιχείρηση που συνεργάζεται πολύ καλά με την επιχείρηση Prosperity Guardian” και ανέφερε ότι ως τώρα έχει συνοδεύσει περισσότερα από 130 πλοία και έχει αποκρούσει 15 επιθέσεις.
Επίσης, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι θα υπάρχουν συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο 2021, τα οποία θα αποτυπώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας και θα δίνουν κατευθύνσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συζητηθεί στο Συμβούλιο η πρόταση Ελλάδας-Πολωνίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη, “και οπωσδήποτε όχι λεπτομερώς”. Υπενθύμισε ότι προετοιμάζεται έκθεση για να διερευνηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης (δημόσιες ή ιδιωτικές) τέτοιων σχεδίων, αναφέροντας ενδεικτικά τις προτάσεις για ευρωομόλογα και αξιοποίηση των έκτακτων κερδών από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, απαιτείται συμφωνία των 27 κρατών-μελών για να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο σχέδιο και “δεν πρέπει να προκαταλάμβάνουμε μια τέτοια απόφαση”, καθώς υπάρχουν και άλλα σχέδια που θα μπορούσαν να συζητηθούν επίσης (κυβερνοχώρος, αεροπλάνα, κλπ), “όμως όχι την Τρίτη”.
Ερωτώμενος επίσης για το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το “ευαίσθητο” αυτό ζήτημα προς το παρόν και ότι δε γνωρίζει αν θα προχωρήσει, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη είναι ένθερμα (Γαλλία) και άλλα επιφυλακτικά.