Η ιστορία γυρίζει σελίδα. Τρεις δυτικές χώρες αποφάσισαν να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σκεπτικισμός στη Δύση, αμόκ στο Τελ Αβίβ, ικανοποίηση στους Παλαιστίνιους. Φυσικά πολλές χώρες τηρούν στάση αναμονής και σίγουρα έχουμε μια νέα κατάσταση πλέον. Η Ελλάδα σιωπά επιδεκτικά, αλλά είναι βέβαιο πως ο Μητσοτάκης δεν θα διαταράξει τις στενές προσωπικές σχέσεις με τον Νετανιάχου και το Ισραήλ, πέραν του γεγονότος ότι λειτουργεί ως αμερικανικό προτεκτοράτο.
Την Τετάρτη 22 Ιουνίου,ξ τρεις ευρωπαϊκές χώρες , η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου. Το Ισραήλ δίνει μια απεγνωσμένη μάχη για να συγκρατήσει τις εξελίξεις, είναι όμως προφανές ότι έχει χάσει ήδη και το παιχνίδι των εντυπώσεων και το ηθικό πλεονέκτημα που διατηρούσε στην περιοχή ως δημοκρατική χώρα. Η γενοκτονία για την οποία κατηγορείται συμβαίνει μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας. Η επίκληση μάλιστα του Ολοκαυτώματος δείχνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται. Το Ισραήλ πλέον δεν έχει ασυλία...
«Καθένας από εμάς θα προχωρήσει στα εθνικά βήματα που είναι απαραίτητα για να θέσει σε εφαρμογή αυτή την απόφαση», είπε ο Χάρις. Πρόσθεσε πως είναι βέβαιος «ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν για να κάνουν το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι το συμβούλιο υπουργών της χώρας θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος την Τρίτη 28 Μαΐου.
«Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με την ελπίδα ότι αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ», γνωστοποίησε σχεδόν ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε.
«Στη μέση ενός πολέμου, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το μόνο πράγμα που μπορεί να προσφέρει ασφαλές σπίτι τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους: δύο κράτη που μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους», τόνισε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.
Η Σλοβενία και η Μάλτα, τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ανακοινώσει ότι σκόπευαν να προβούν σε ανακοίνωση αναγνώρισης, υποστηρίζοντας επίσης ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
Πώς αντέδρασε το Ισραήλ
Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα, με τον υπουργό Εξωτερικών του να δίνει εντολή για άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του στην Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.
Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αναγνώριση θα «προκαλέσει εξτρεμισμό και αστάθεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Καντζ, σε ανάρτησή του στο Χ ανέφερε:
«Εδωσα εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις, μετά τις αποφάσεις των χωρών αυτών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.
Στέλνω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.