Πρωτοφανή διπλωματική αναξιοπιστία για την Ελλάδα άφησε πίσω της η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα η Ντόρα Μπακογιάννη , με την εισήγησή της για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με ένα παρασκηνιακό ρεσιτάλ της Γαλλίας που ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την παραγγελία δεκάδων Rafale από την Σερβία, το Κόσοβο υπέστη ήττα, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη εκτέθηκε από παντού, αλλά και από τους Γερμανούς που αρχικά την πίεσαν να συντάξει την έκθεση όπως ήθελαν, μετά όμως την άδειασαν και πείστηκαν τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το Παρίσι να ακυρώσουν την εισήγηση Μπακογιάννη με την απόφαση του ΣτΕ στις 17 Μαίου.
Σε αυτό το κλίμα , Οι Μακρόν, Σολτς και Μελόνι με επιστολή τους στον πρωθυπουργό του Κοσόβου Κούρτι αλλάζουν την ροή των γεγονότων και δηλώνουν ότι τάσσονται υπέρ του σχεδίου καταστατικού που προτάθηκε από τον Miroslav Lajcak, ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Πρίστινα-Βελιγραδίου, για τη δημιουργία Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία. Η σιωπή των ελληνικών ΜΜΕ για την ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, συνιστά μια ακόμη απόδειξη της χειραγώγησής τους και κυρίως αποδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα διαπλοκής ΜΜΕ- κυβέρνησης.
Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ιδανική για βρόμικα παιχνίδια, ενίοτε και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Μετά την κρίση στις σχέσεις με την Σερβία, ήρθε η πολιτική αλλαγή στη Βόρεια Μακεδονία και μαζί η ένταση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι σχέσεις με την Αλβανία είναι επίσης τεταμένες. Τέτοια πολυμέτωπη διπλωματική δυσλειτουργία είχε πολλά χρόνια να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Η εισήγηση της Μπακογιάννη προκάλεσε θύελλα στη Σερβία, αλλά ταυτόχρονα κινητοποίησε τις ΗΠΑ που δεν θέλουν με τίποτα ένα νέο μέτωπο στην περιοχή. Έτσι, το Παρίσι που είναι έτοιμο να ανοίξει και την αγορά της Σερβίας για την πώληση Rafale πήρε την πρωτοβουλία, για να ναυαγήσει η εισήγηση της Μπακογιάννη επιτυγχάνοντας διπλό αποτέλεσμα για το Παρίσι. Πρώτον ικανοποιεί το Βελιγράδι που θα προχωρήσει στην αγορά των πολεμικών αεροσκαφών και ταυτόχρονα εμφανίζεται πιο ισχυρό έναντι του Βερολίνου καθώς είχε στο πλευρό του και τις ΗΠΑ που είχαν αντιδράσει επίσης εναντίον της Μπακογιάννη.
Αυτό που αποφασίστηκε και έχει ουσία είναι στην συνέχεια , η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας της και, όπως φαίνεται, το Κόσοβο δεν θα είναι μέσα στις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη DW, πριν από ένα μήνα, η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης φαινόταν πολύ κοντινή. Με μια εντυπωσιακή πλειοψηφία του 82%, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Στρασβούργο ψήφισαν υπέρ της ένταξής του ως 47ου μέλους, αλλά πλέον υπάρχει ανατροπή .
Το Κοσσυφοπέδιο μαζί με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία είναι τα μοναδικά ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν και η Ρωσία αποχώρησε το 2022 η ίδια.
Είναι προφανές ότι υπάρχει πλέον χρόνος μέχρι το επόμενο έτος να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί μια λύση που θα σέβεται τα δικαιώματα των Σέρβων στο Βόρειο Κόσοβο, με στόχο την σταθερότητα στην περιοχή, για την οποία ενδιαφέρονται οι μεγάλες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πλέον προφανές ότι η ελληνική διπλωματία έχασε την όποια αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει και να μπορεί να διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο μεσολαβητής, όταν είναι ελεγχόμενος ακυρώνεται στην πράξη, ενίοτε διασύρεται, σε κάθε περίπτωση αποκτά ένα αρνητικό όνομα. Αν αυτό σημαίνει κάτι για την οικογένεια Μητσοτάκη….