Του Στράτου Βαλτινού
Σε κάποια άλλη εποχή, καθόλου μακρινή, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε το ΝΑΤΟ “ιερή αμυντική συμμαχία”, είτε θα μετρούσε ημέρες, είτε θα συνεδρίαζαν εκτάκτως τα όργανα του κόμματος, είτε δημόσια θα αποδοκιμάζονταν. Ο Στέφανος Κασσελάκης ευρισκόμενος σε διαρκή σύγχυση ως προς τι σημαίνουν οι λέξεις που χρησιμοποιεί, τι σημαίνει Αριστερά και ποια είναι η ιστορική της πορεία, προκαλεί συνεχείς αναστατώσεις ,χωρίς να βρίσκει στοιχειώδη αντίλογο από το κόμμα του. Οι αντιστάσεις έχουν λειανθεί, ίσως να νοιώθουν τα στελέχη του ότι έχουν κουράσει και την κοινωνία, η αμηχανία είναι εμφανής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης παραπαίει μεταξύ μιας θολής αντίληψης για την Αριστερά και ακροδεξιού λαικισμού. Εξακολουθεί να μην έχει συγκροτημένο πολιτικό λόγο, μπορεί εύκολα τη μια ημέρα να διακηρύξει ακροαριστερές πεποιθήσεις και την επομένη ακροδεξιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ , μπορεί να διατηρήσει ή και να ανεβάσει ποσοστό, αλλά λίγες εβδομάδες ,μετά να το χάσει . Άλλο οι ευρωεκλογές, άλλο η εκλογή πρωθυπουργού.
Είναι προφανές ότι στελέχη που τον αμφισβήτησαν στο συνέδριο, είτε δεν έχουν καμία διάθεση να ανοίξουν πάλι θέμα ηγεσίας Κασσελάκη, είτε απλά περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να δρομολογήσουν και πάλι θέμα ηγεσίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει πλέον όλα τα στοιχεία ενός αυταρχικού προέδρου που αυτοσχεδιάζει τις παρεμβάσεις του. Δεν ενδιαφέρεται από την αρχή για την άποψη των κομματικών οργάνων, ούτε καν για τις θέσεις του κόμματος ή των στελεχών. Αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά με βάση την εφήμερη επίδραση που θα έχει στα τηλεοπτικά πρωϊνάδικα.. Ρίχνει στο ναδίρ το επίπεδο της ιδεολογικής Αριστεράς. Οι αντιφάσεις του κραυγαλέες. Δεν μπορεί να είναι ιερή συμμαχία το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αμφισβητεί την σχέση εξάρτησης της χώρας από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι “ δεν θέλουμε να μπλέκουμε στις περιπέτειες της Αμερικής όπου τις επιλέγει ανά τον κόσμο”.γιατί το ΝΑΤΟ είναι ένας από τους τρεις -τέσσερις πυλώνες της παγκόσμιας στρατηγικής των ΗΠΑ. Αν δεν ακολουθείς τις ΗΠΑ δεν ακολουθείς και το ΝΑΤΟ και πλέον και την ΕΕ. Τον όρο “ιερή αμυντική συμμαχία” δεν τον χρησιμοποιούν ούτε τα γεράκια του ΝΑΤΟ. …
Δεν μπορεί ο Κασσελάκης να μιλάει σχεδόν με λατρεία για την ελεύθερη οικονομία και ταυτόχρονα να θέλει ισχυρό κοινωνικό κράτος , πολιτικές υπέρ των αδύναμων και των φτωχών. Η ελεύθερη οικονομία έχει ανέβει στάδιο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός που τρώει τις σάρκες των κοινωνικών για να αυξάνουν τα κέρδη των λίγων. Αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα του συστήματος που προκαλεί συνεχείς οικονομικές κρίσεις και πολέμους.
Δεν μπορεί ο Κασσελάκης να τάσσεται υπέρ των εξοπλισμών, χωρίς όρια και να οδηγείται η χώρα σε νέα κρίση χρέους και να θέλει και κοινωνικό κράτος. Οι αντιφάσεις είναι παροιμιώδεις και πολιτικά επικίνδυνες. Δεν μπορεί να λέει:
<<Όσον αφορά στα εξοπλιστικά μας: Εννοείται ότι όλοι μας επιθυμούμε να επενδύσουμε στα νοσοκομεία μας και στα πανεπιστήμιά μας, εννοείται. Εννοείται ότι αυτός είναι ο στόχος. Η πιο φτηνή άμυνα είναι η διπλωματία. Μετά από τη διπλωματία είναι η αποτροπή, και στο τέλος, εννοείται, είναι η έμπρακτη σύρραξη>>. Καμία σύνδεση με την λογική. Πρώτον η διπλωματία δεν είναι καθόλου φθηνή άμυνα, γιατί είναι μια ολόκληρη στρατηγική πολύ πιο αποτελεσματική ενίοτε από τα όπλα. Ίσως στο μυαλό του να εννοούσε ότι η διπλωματία μπορεί να λύσει προβλήματα χωρίς το κόστος των εξοπλιστικών. Σωστά, τότε γιατί ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύουν το πολιτικό τους κεφάλαιο στην ανάπτυξη της διπλωματίας; γιατί απαιτεί κάτι παραπάνω από ασυνάρτητες λέξεις. Γιατί διπλωματία, σημαίνει συμμαχίες εσωτερικές και διεθνείς, παρεμβάσεις σε διεθνείς οργανισμούς, πρωτοβουλίες, διαμεσολάβηση, κύρος και επίδραση.
Μνημείο ασυναρτησίας είναι η άλλη αναφορά του στην Κύπρο. Είπε:
<<Στον βαθμό στον οποίο η διπλωματία δεν φέρνει το αποτέλεσμα που θέλουμε, όπως παραδείγματος χάριν όταν ακούς έναν Ερντογάν να σκέφτεται «μπας και είχαμε πάει και στο νότιο μισό της Κύπρου, να ήταν όλα κατεχόμενα». Και που να βρεθεί ως πρωθυπουργός -υποτίθεται- σε μια διεθνή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό….
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ των εκλογών του 2023, χωρίς να έχει αποκτήσει ακόμη μια στέρεη ταυτότητα. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Και η ταυτότητα που είχε, έχει θολώσει.
Και όσο όλος ο ΣΥΡΙΖΑ σαν υπνωτισμένος απλά περιμένει ένα εκλογικό αποτέλεσμα για να δει τι θα κάνει, τόσο περισσότερο δύσκολο θα είναι να αντέξει στην πολιορκία του life style, της κενολογίας και της ασυναρτησίας.