Του Στράτου Βαλτινού
Εικόνα διχασμένης προσωπικότητας δίνει ο Κασσελάκης. Ενώ υποχώρησε ως προς το ερωτηματολόγιο για το όνομα και τα στελέχη, αυτό παραμένει αναρτημένο και κάνει διαρροές αντίθετες με το πνεύμα της συνεδρίασης της ΠΓ, όπου σαφώς υποχώρησε από τις απειλές του και μάλιστα άτακτα. Ο τακτικισμός του ότι θα προσφύγει και πάλι στα μέλη για επιβεβαίωση της εκλογής του έπεσε στο κενό , καθώς του είπαν, να το κάνει. Η διατήρηση της "απειλής" επιδρά διαλυτικά. Πάντως η εικόνα οριστικού ναυαγίου αμβλύνθηκε,κανείς δεν ήθελε μείζονα κρίση πριν τις ευρωεκλογές . Από την άλλη πλευρά αποσύρθηκε η πρόταση για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα μπορούσε να τεθεί και πρόταση καθαίρεσης του Κασσελάκη. Αποτέλεσμα: ο Κασσελάκης δέχθηκε μια ηχηρή ήττα, αναγκάστηκε να δεχθεί την Πολιτική Γραμματεία ως κέντρο που θα παίρνει τις αποφάσεις και οδεύει στις ευρωεκλογές με κομμένα φτερά, αλλά οι θορυβώδεις και συχνά αψυχολόγητες απειλές του προκαλούν συνεχείς εντάσεις.
Πέραν αυτών του τέθηκε και επίσημα το τελεσίγραφο ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει και το μέλλον του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος και η λέξη “εμπιστοσύνη”που μπήκε στην ανακοίνωση της ΠΓ, απλά για τα μάτια του κόσμου, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα σύμφωνο προσωρινής, αναγκαστικής συμβίωσης για εκλογικούς λόγους, σε μια σχέση που ήδη έχει ραγίσει. Αν όλα αυτά τα εσωκομματικά ελάχιστα συγκινούν την κοινωνία, η μεγάλη πολιτική εικόνα είναι ακόμη χειρότερη πάντως.
“Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε σήμερα, μετά από μια εκτεταμένη, παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση και με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας για τα μείζονα που απασχολούν και ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία:
α) εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
β) επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Π.Γ ως πολιτικό κέντρο.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 22/2 μέχρι και τις 25/2, βάσει των θέσεων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου. Συνέδριο επανεκκίνησης και ανασυγκρότησης που θα σημάνει την «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ».
Ο Κασσελάκης προσήλθε στην συνεδρίαση με την εντύπωση ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει τους αμφισβητίες λέγοντας ότι αν τον αμφισβητούν θα προσφύγει εκ νέου στα μέλη, ότι θέλει να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές του 2027 και ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια. Ο Τεμπονέρας του απάντησε και σιωπηλά συμφώνησαν οι περισσότεροι ότι αν θέλει να κινήσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου ας το κάνει αποσταθεροποιώντας τον Κασσελάκη. Λευκή επιταγή δεν πρόκειται να πάρει δηλαδή να είναι εν λευκώ πρόεδρος μέχρι το 2027, οπότε αναγκάστηκε να μείνει στην τυπική ανακοίνωση.
Αυτός ο κύκλος έντασης έκλεισε προσωρινά. Η μόνιμη απειλή του Κασσελάκη με κάθε ευκαιρία περί προσφυγής στα μέλη δέχθηκε πλήγμα. Είναι βέβαιο ότι στο εξής ο Κασσελάκης θα επιχειρήσει να αλλάξει εικόνα για να μην δίνει την εντύπωση ότι είναι όμηρος του “παλιού” ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν όλων των προαναφερθέντων, ο Κασσσελάκης απέτυχε και σε ένα ακόμη ζήτημα. Μετά την διάσπαση έκανε λόγο για νέα , πραγματική ενότητα του κόμματος. Ο ίδιος δεν τήρησε όσα υποσχέθηκε, προφανώς γιατί δεν μπορεί να αναλύσει ούτε την πολιτικές εξελίξεις, ούτε ο ίδιος είχε ποτέ σχέδιο ενότητας. Πίστεψε ότι επειδή εκλέχθηκε πρόεδρος από τα μέλη, θα είναι πάντα στο απυρόβλητο και δεν θα δέχονταν να απολογείται σε όργανα και στελέχη.
Ψευδαίσθηση που κατέρρευσε πολλές φορές από τότε , όμως η άγνοιά του και το σχεδόν μηδενικό πολιτικό του εκτόπισμα τον οδηγούν συνεχώς σε αμφισβήτηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είχε αρχικά σχέδιο αμφισβήτησης του Κασσελάκη. Μόνος του τα προκάλεσε όλα αυτά και τώρα έχει εγκλωβιστεί .
Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έτσι θα πορευθεί μέχρι τις ευρωεκλογές, αν φθάσει μέχρις εκεί χωρίς νέα κρίση. Πρώτα όμως να ολοκληρωθεί το συνέδριο για να έχουμε καλύτερη εικόνα του επόμενου διαστήματος. Εν αναμονή...