Από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο και αλλού , οι ευρωπαικοί λαοί διαδηλώνουν . Είτε είναι αγρότες, είτε φοιτητές, είτε είναι δάσκαλοι και καθηγητές , είτε εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που έχουν νεκρώσει τη Γερμανία, το συμπέρασμα είναι ένα. Η ΕΕ ως υπερεθνικός θεσμός και τα κράτη -μέλη χωριστά ακολουθούν ταξική πολιτική υπέρ των πλούσιων που γίνονται πλουσιότεροι και υπέρ του ισχυρού κεφαλαίου.
Ένας πνιγηρός νεοφιλελευθερισμός σαρώνει την Ευρώπη επί 30 χρόνια, από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και γίνεται όλο και πιο αντικοινωνικός. Ταυτόχρονα η αμερικανοποίηση στην εξωτερική πολιτική, η συνακόλουθη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ , η διάθεση αμέτρητων δις ευρώ για οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι τα νομοθετικά σώματα έχουν μετατραπεί σε γραφεία εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, προκαλεί πλέον αντιδράσεις που κλιμακώνονται.
Η διάλυση του κράτους πρόνοιας στην ΕΕ με την υπογραφή της ΕΕ, η εκποίηση τεράστιων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, οι αντεργατικοί νόμοι , η υποταγή των αγροτών στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, προκαλούν εξεγέρσεις.
Η ζωή στην Φινλανδία νέκρωσε από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς, , την ενέργεια, τον βιομηχανικό τομέα, την εκπαίδευση κλπ καθώς η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την αγορά εργασίας της χώρας.
Η ορολογία παντού ίδια. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Όροπ η αλλαγή των όρων εργασίας σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις γίνεται για «να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα». Δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας και να εισαγάγει μία ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν αναρρωτική άδεια δεν θα πληρώνονται κλπ.
Οι αγρότες σε όλη την ΕΕ πληρώνουν τις συνέπειες του εμπάργκο στη Ρωσία απ όπου γίνονταν εισαγωγές φθηνών λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών, ενώ τα αδασμολόγητα αγροτικά προιόντα από την Ουκρανία πλήττει τη δική τους οικονομία.
Γενικότερα η απογοήτευση από τις πολιτικές της ΕΕ γενικεύεται. Και οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Μάλιστα οι απειλές του ΔΝΤ να μην δοθούν ενισχύσεις στους αγρότες προκαλεί σοκ.
Πάμε για εξεγέρσεις; δύσκολο να το πει κανείς. Το σίγουρο είναι πως ο νεοφιλελευθερισμός συναντά πλέον αντιδράσεις και οργανώνει αντιστάσεις στην Ευρώπη. Και στην Ελλάδα φυσικά όπου η ακραία πολιτική της ΝΔ προκαλεί εμφανή λαική δυσφορία.
Τουλάχιστον θα φανεί στις ευρωεκλογές αν η οργή εκφραστεί και στις κάλπες