Μια μεγάλη ηθική ήττα για το Ισραήλ. Οι Εβραίοι, που έχουν υποφέρει από διωγμούς επί χιλιάδες χρόνια για πρώτη φορά στην ιστορία τους συνδέουν το όνομά τους με τη λέξη “γενοκτονία” για τις ωμότητες στη Γάζα. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική, παρά το γεγονός ότι δεν καταδίκασε το Ισραήλ για γενοκτονία, ζήτησε από το  Τελ Αβιβ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Επίσης  ζήτησε την ικανοποίηση έξη μέτρων. Αυτό ήταν όμως αρκετό να υποστεί   αμόκ  ο  Μπενιαμίν Νετανιάχου , ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους». Φαίνεται όμως ότι μια νομική και ηθική περιπέτεια τώρα αρχίζει για το Ισραήλ και η υπόθεση αυτή έχει μέλλον.
Η πρόεδρος της έδρας ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη, προκαταρκτική, απόφαση, η οποία πάντως δεν μπαίνει στην ουσία του αιτήματος της Νότιας Αφρικής, η οποία ζητούσε λήψη επειγόντων μέτρων και αναστολή της ισραηλινής επιχείρησης προκειμένου να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι.
«Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι τα μέτρα που αναφέρονται δεν είναι απαραίτητο να είναι πανομοιότυπα με εκείνα που ζητήθηκαν» είπε η πρόεδρος Τζόαν Ντόναχιου, που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα, που έχει στη διάθεσή του, ώστε να αποτρέψει την τέλεση των πράξεων που εμπίπτουν στη σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, η οποία υπεγράφη το 1948 ως απάντηση του κόσμου στο Ολοκαύτωμα.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητά από το Ισραήλ:
    • Να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.
    • Να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
    • Να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.
    • Να λάβει μέτρα για να αποτρέψει «την εσκεμμένη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζονται για να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει και την επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή γεννήσεων εντός της ομάδας».
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θεωρεί ότι «το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει, με άμεση ισχύ, ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν θα διαπράξουν καμία από τις προαναφερθείσες πράξεις» και ότι «πρέπει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο των εξουσιών του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την άμεση και δημόσια υποκίνηση για τη διάπραξη γενοκτονίας, σε σχέση με τα μέλη της παλαιστινιακής ομάδας στη Λωρίδα της Γάζας».
«Προστατευόμενη ομάδα οι Παλαιστίνιοι»
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν προστατευόμενη ομάδα. «Οι Παλαιστίνιοι φαίνεται να αποτελούν ξεχωριστή εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, και ως εκ τούτου προστατευόμενη ομάδα, κατά την έννοια του άρθρου 2 της Σύμβασης για τη γενοκτονία», ανέφερε.
Επίσης, εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του δικαστηρίου για τα πολλά θύματα του Ισραήλ -τα οποία ξεπέρασαν τα 26.000 κατά τον τελευταίο τραγικό υπολογισμού του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Στη συνέχεια παρέθεσε δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων κατά αμάχων. Θύμισε ότι τον Οκτώβριο ο υπουργός υποδομών του Ισραήλ δήλωνε πως: «Όλος ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα διατάσσεται να φύγει αμέσως. Θα νικήσουμε. Δεν θα λάβουν ούτε μια σταγόνα νερό».
Στην αρχή της απόφασης η δικαστής γνωστοποίησε πως απορρίφθηκε το αίτημα του Ισραήλ να απορριφθεί η υπόθεση. η χώρα πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα, που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ το Ισραήλ δεν υποχρεούται να συμμορφωθεί. Ωστόσο αναγνωρίζει τη διαδικασία από τη στιγμή που έστειλε νομική υπερασπιστική ομάδα στη Χάγη προσφέροντας ένα επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν πως πρέπει να συμμορφωθεί.
«Εξοργιστική απόφαση»
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ στην απόφαση πέφτει «στα μαλακά», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η απόφαση είναι εξοργιστική και εξωφρενική, ενώ είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να αμυνθεί.
«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε ενώ μίλησε για «αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε».
Από την πλευρά του, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, χλεύασε την απόφαση με ανάρτησή του στο Χ, γράφοντας «Χάγη και κουραφέξαλα».
Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει την απόφαση
Μετά την ανακοίνωση, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ). Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μάλικι, είπε ότι «οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου».
Η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής», πρόσθεσε.

Απόψεις

Κώστας Δουζίνας* Το έγκλημα στα Τέμπη, οι ατιμώρητες υποκλοπές, η τραγωδία της Πύλου, τα παράνομα pushbacks, οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και των funds έχουν εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ποια συστημικά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία