Η αγωνιώδης προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ισορροπήσει μεταξύ ΝΔ-ακροδεξιάς και εκκλησίας δημιουργεί εύλογη αναταραχή στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της συντηρητικής παράταξης. Κυρίως όμως αναδιατάσσει δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ, με τα ακροδεξιά κόμματα να έχουν βρει στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων μια νέα ατζέντα. Χωρίς να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια και χρησιμοποιώντας προς το παρόν ήπιους τόνους, βασικός εκφραστής της αντίθεσης στο νομοσχέδιο δεν είναι τα ακροδεξιά κόμματα, αλλά ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Τον οποίο κάποιοι θεωρούν φυσικό ηγέτη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Οπότε καταψηφίζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο , ο Βορίδης γίνεται ο τροφοδότης της κυβερνητικής εσωστρέφειας σε πρώτη φάση και της ιδεολογικής φθοράς της ΝΔ σε δεύτερη φάση, καθώς ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο που τελικά θα δεχθεί σφυροκόπημα από όλες τις πτέρυγες της βουλής. Αυτό θα προκαλέσει απορρύθμιση της ΝΔ. Είτε γιατί επιτρέπει τον γάμο, είτε γιατί απαγορεύει την τεκνοθεσία. Θα είναι η πιθανή παραίτηση Βορίδη η αρχή μιας μεγαλύτερης κρίσης της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών; πιθανότατα ναι..
Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”, ότι δεν θα ψηφίσει, το νομοσχέδιο , ενώ ήταν ιδιαίτερα χαλαρός στο ενδεχόμενο παραίτησης.
«Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα» ,είπε μεταξύ άλλων. Φυσικά και δεν είναι “μια δουλειά και αυτή”, η θέση του υπουργού Επικρατείας. Είναι αξίωμα και μάλιστα σοβαρό και η παραίτηση εξαιτίας της καταψήφισης ενός νομοσχεδίου δεν είναι απλή αλλαγή δουλειάς , αλλά πολιτική επιλογή . Οπότε η παραίτησή του, δεν θα εκληφθεί ως αλλαγή βάρδιας, αλλά ως πολιτική ζημία για την κυβέρνηση. Εκτός αυτού, ο Βορίδης είναι γνωστό ότι εκφράζει δυνάμεις της ακροδεξιάς που πιθανόν να τον ήθελαν στην πρώτη γραμμή ως επικεφαλής ενός Συνασπισμού ακροδεξιών δυνάμεων. Πέραν αυτών, ο Βορίδης δεν είπε ότι θα γραφτεί στο Ταμείο Ανεργίας…
Ο υπουργός Επικρατείας είπε αυτά που σκέφτεται . Αυτά όμως που προκύπτουν από τις σκέψεις του είναι η αλήθεια. Είπε συγκεκριμένα ότι «η φροντίδα όλων μας, και η δική μου, είναι να μην προκαλέσουμε κυβερνητική κρίση. Θα κινηθούμε στο ήπιο κλίμα της συνέντευξης του Πρωθυπουργού». Κατά συνέπεια και ο πρωθυπουργός και ο Βορίδης έχουν ως στόχο να “ξεπετάξουν” τα προβλήματα και να περάσουμε στην επόμενη φάση , της ομαλοποίησης αφού το νομοσχέδιο θα το ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ο φόβος μιας κρίσης είναι και υπαρκτός και μάλλον αναβαθμισμένος. Γιατί εκτός από τον Βορίδη πιθανόν να είναι κάποιες δεκάδες βουλευτών που θα καταψηφίσουν ή θα επιλέξουν την αποχή και αυτή η εικόνα δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Προφανώς την ένταση δεν θα την προκαλέσει η ΝΔ, αλλά όλα τα άλλα κόμματα και επομένως η ΝΔ είναι αναγκασμένη να αμυνθεί με τον Βορίδη να σιωπά . Ούτε και αυτό θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί.
Είναι μια δοκιμασία για τη ΝΔ το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά γιατί μπορεί να βρουν την ευκαιρία και άλλοι βουλευτές να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους και σε άλλα θέματα, όπως η περιθωριοποίησή τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του.
Αναβρασμός επικρατεί όμως και στα Αριστερά της ΝΔ. Αλλά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν είναι στην κυβέρνηση. Πιθανόν να δούμε μια γενικευμένη αναταραχή, αλλά είναι γεγονός πως το μείζον πρόβλημα το έχει η ΝΔ. Αν Βορίδης θελήσει να κάνει ένα βήμα παραπάνω θα φανεί σύντομα. Προς το παρόν, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένος και υπό πίεση.