Σπύρος Σουρμελίδης 

Το 2024, τέσσερις από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου θα πραγματοποιήσουν εκλογές που θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες υποθέσεις για τα επόμενα χρόνια.  Τον Μάρτιο, η Ρωσία έχει προγραμματίσει να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές για να διορίσει τον αρχηγό της έως το 2030., με τον Πούτιν να είναι και πάλι υποψήφιος.  Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, η Ινδία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές για να ορίσει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο που θα ηγηθούν της χώρας έως το 2029.  Τον Ιούνιο, στην  Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε εκλογές για το νέο ευρωκοινοβούλιο, 2024-2029, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η εκλογή της νέας Κομισιόν, του νέου ή νέας προέδρου της Κομισιόν (σήμερα είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν αλλά και του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σήμερα είναι ο Σαρλ Μισέλ). Και τέλος τον Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκλέξουν Πρόεδρο ενω θα έχουν και πραγματοποιήσουν βουλευτικές για την περίοδο 2025-2028.  Στις 4 αυτές εκλογικές αναμετρήσεις θα συμμετάσχουν  περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

 

Οι 4 αυτές Ομοσπονδίες αντιπροσωπεύουν ΑΕΠ περίπου 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα αποτελέσματά τους θα δώσουν τον τόνο για τις παγκόσμιες αλληλεπιδράσεις στη δεκαετία εως αλλά και μετά απο το  2030. 
Απο τις 4 αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές, καθοριστικές για τον κόσμο ολόκληρο είναι στην Ρωσία και στην Αμερική. Αν (κάτι που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό) δεν προκύψει και πάλι Πούτιν, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη αλλαγή στην Ρωσία. Ακόμα και αν ο επόμενος ρώσος Πρόεδρος είναι ακόμα πιο αυταρχικός απο  τον Πούτιν. 
Αν επίσης εκλεγεί  ο Τραμπ, τότε θα αλλάξει και πάλι  ριζικά η συμπεριφορά των ΗΠΑ, σε σχέση με την Ουκρανία, επομένως στις σχέσεις με την Ρωσία, την Κίνα ακόμα και την ΕΕ. 

Πούτιν ξανά 

O Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι ξανά υποψήφιος  για το αξίωμα του Προέδρου και κανένας δεν θα μπορέσει να είναι αντίπαλός του, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Είτε αυτό είναι απειλή για όποιον τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα, είτε διατυπώνεται γιατί επικρατεί η βεβαιότητα ότι είναι τόσο δημοφιλής που δεν χάνει από κανέναν,  ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποσυρθεί.  Είναι ο ηγέτης της Ρωσίας σε ένα καθεστώς αυταρχικό, κάτι που είναι συνηθισμένο στην ρωσική ιστορία.  Παρά τον πόλεμο προπαγάνδας και την διασπορά φημών από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία ότι θα ανατραπεί, ότι θα δολοφονηθεί ή ότι είναι βαριά άρρωστος κλπ, ο Πούτιν μάλλον εδραιώνει όλο και πιο πολύ τη θέση του και αυτό παρά τις δυσκολίες που έφερε και στο εσωτερικό της Ρωσίας η εισβολή στην Ουκρανία.

Ινδία, εκλογές σε 7 φάσεις

Η Ινδία είναι μια μεγάλη ομοσπονδία, με κρατίδια τα οποία έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους (εθνολογικές, γλωσσικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές κα). Σήμερα είναι μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια κατανομή πλούτου, αλλά και μεγαλύτερο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Η εκλογική διαδικασία θα κρατήσει περίπου 6 εβδομάδες. 

Η εκλογική διαδικασία του 2019 κράτησε απο τις 11 Απριλίου εως τις 19 Μαΐου, για να εκλεγούν τα 545 μέλη του Κοινοβουλίου. Νικητής ήταν το κόμμα Bharatiya Janata Perty, με 37,36% , το μεγαλύτερο ποσοστό απο το 1989, κερδίζοντας 303 έδρες.  Πρωθυπουργός εξελέγη ο Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος νίκησε τον απόγονο της ιστορικής οικογένειας των Γκάντι, τον Ραούλ Γκάντι.  Ο Μόντι ηγείται δε της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης (με κορμό το κόμμα του  Bharatiya Janata Perty).
Η εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Σημασία  έχει πως και σήμερα ο Μόντι φαντάζει ο ισχυρός πολιτικός, σε μια χώρα  που είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος τον νικητή. 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Για τους  ευρωπαίους πολίτες οι ευρωεκλογές δεν έχουν την σημασία που θα έπρεπε να έχουν. Ο λόγος είναι πως το ομοσπονδιακό πνεύμα, δεν είναι όσο ισχυρό θα έπρεπε, με δεδομένο ότι η ΕΕ καθορίζει  πλέον την πορεία των κρατών-μελών. Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει τον ρόλο και την σημασία που του αναλογεί, δεν είναι δηλαδή η απόφαση των πολιτών όσο ισχυρή θα μπορούσε, γιατί πολύ απλά το εθνικό συναίσθημα και τα εθνικά συμφέροντα είναι ακόμα πολύ ισχυρά. Όμως  τα κεντρικά όργανα  της ΕΕ, το Συμβούλιο (δηλαδή οι κυβερνήσεις) και η Κομισιόν καθορίζουν την πορεία της ΕΕ, την διεθνή της θέση και φυσικά τα οικονομικά της. Απο κάθε άποψη  η ΕΕ είναι μια παγκόσμια δύναμη, οι εκλογές του Ιουνίου θα καθορίσουν νέες  ισορροπίες και στο εσωτερικό  της Ένωσης, ενώ θα δείξουν πόσο ενδυναμωμένη θα είναι ως προς την εξωτερική της ισχύ.  ΟΙ ευρωεκλογές σε κάθε περίπτωση είναι μια ισχυρή ένδειξη της αποδοχής ή της δυσαρέσκειας  των πολιτών της (435 εκ), όπως και της  εσωτερικής της ενότητας. 

 

ΗΠΑ: Οι εκλογές των γερόντων 

Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι ο 80χρονος Τζο Μπάϊντεν, θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ, με πιθανότερο αντίπαλο τον 76χρονο Ντόναλντ Τραμπ. Η πιθανότητα αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα των ΗΠΑ, οτι στην ισχυρότερη χώρα του κόσμου, το πολιτικό  σύστημα βρίσκεται σε κρίση.

Βεβαίως είμαστε 10 μήνες μακριά απο τις εκλογές. Ο δρόμος είναι μακρύς, λόγω των πολλών εσωκομματικών εκλογικών αναμετρήσεων οι οποίες αναδεικνύουν τον υποψήφιο για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Ειδικά για τον  Τραμπ είναι μια δύσκολη  πορεία που θα συνοδεύεται απο δικαστικές μάχες, λόγω των  πολλών διώξεων που έχουν ασκηθεί σε βάρος  του. Με σοβαρότερη αυτή για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος 

Δικαστικές περιπέτειες έχει και ο Μπάϊντεν, αφού το Κοινοβούλιο (η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία)  φαίνεται έτοιμο να ξεκινήσει την προδιαδικασία  για να διαπιστωθεί αν ο  Πρόεδρος Μπάϊντεν πρέπει να κηρυχθεί έκπτωτος. Και αυτό  λόγω των  κατηγοριών ότι και αυτός όπως ο Μπάϊντεν πήρε απόρρητα έγγραφα του λευκού Οίκου σπίτι του αλλά και ότι προσπάθησε να συγκαλύψει οικονομικά σκάνδαλα του γιου του. 

Οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Τραμπ, αλλά και η προδιαδικασία για τον έλεγχο πιθανών παραπτωμάτων του Προέδρου Μπάιντεν (impeachment inquiry) κάνουν ακόμα πιο περίεργες τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. 

 

Απόψεις

Κώστας Δουζίνας* Το έγκλημα στα Τέμπη, οι ατιμώρητες υποκλοπές, η τραγωδία της Πύλου, τα παράνομα pushbacks, οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και των funds έχουν εξαϋλώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Ποια συστημικά... πλήρες κείμενο
Του Στράτου Βαλτινού Η ασίγαστη λαϊκή οργή στην Σερβία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλος Βούτσεβιτς. Η χώρα συγκλονίζεται από τις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και από τις λαικές αντιδράσεις για την σιδηροδρομική... πλήρες κείμενο
Κώστας ΔουζίναςΞέρουμε ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην όμορφη αλλά ψεύτικη μάσκα της εξουσίας και την άσχημη πραγματικότητα, όμως εξακολουθούμε να θαυμάζουμε την όμορφη μάσκα. Ξέρουμε ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός,... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΈστω και αν είναι πολύ αργά, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σίγουρα κατάλαβε ότι, η πειθήνια στάση της σε μείζονα ζητήματα κράτους δικαίου, δεν ήταν αρκετή για να της διασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Ήταν... πλήρες κείμενο
Γιάννης ΜυλόπουλοςΗ Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί έχει το μικρότερο, το λιγότερο, το πιο καθυστερημένο και το τρεις φορές ακριβότερο Μετρό, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα Μετρό στον κόσμο.Με δυο λόγια «Ώδινεν όρος και έτεκε... πλήρες κείμενο
Του Στράτου ΒαλτινούΣε ποια χώρα της ΕΕ, οι συγγενείς θυμάτων ενός πολύνεκρου δυστυχήματος, ερευνούν, βρίσκουν στοιχεία και τρέχουν πίσω από τους εισαγγελείς γιατί υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση και άλλοι, επιδιώκουν συγκάλυψη... πλήρες κείμενο

 

ΩΜΕΓΑ PRESS

Η δική σου σελίδα

Επι κοινωνία