Στον διεθνή Τύπο και σε κυβερνητικά γραφεία πολλών ευρωπαικών χωρών συνεχίζεται η συζήτηση και αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το τρικ Σολτς- Όρμπαν, την έξοδο δηλαδή του Ούγγρου πρωθυπουργού από τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Ο καφές του Όρμπαν του απέφερε 10,2 δις ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που είχαν παγώσει εξαιτίας των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.
Ωστόσο, ήδη η συζήτηση γύρω από τον ελιγμό εντείνεται καθώς καταγράφηκε τη στιγμή που η ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία έχουν βάλει στο τραπέζι την κατάργηση του βέτο και την λήψη αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία. Ο πλέον ανήσυχος είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς οι συζητήσεις για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας -ΕΕ θα ενταθούν και απαιτείται ομοφωνία για να γίνει. Ο Ν. Χριστοδουλίδης φοβάται ότι δημιουργήθηκε ένα “ αρνητικό προηγούμενο” με τον Όρμπαν. Δηλαδή:
Ο Κύπριος ηγέτης χαιρέτησε μεν την απόφαση για την Ουκρανία και την Μολδαβία , προσθέτοντας όμως ότι την ίδια στιγμή θέλει να εκφράσει προβληματισμό για «τον τρόπο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης», αφού, όπως είπε θεωρεί "ότι δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο». «Η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν η λήψη αποφάσεων μέσα από μια διαδικασία, μέσα από έναν διάλογο που καταλήγαμε στο τέλος και τα 27 κράτη μέλη, όλα τα κράτη μέλη, σε μια κοινή προσέγγιση», τόνισε, εκτιμώντας πως δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο «το οποίο θα βρούμε μπροστά μας σε επόμενες συζητήσεις». Με την θέση του Χριστοδουλίδη διαφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είπε ότι δεν ανησυχεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέα κατάσταση, αλλά δεν εξήγησε γιατί να μην δημιουργηθεί...
Σε σχέση με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «ο διάλογος θα συνεχισθεί και τον Ιανουάριο για να δούμε αν μπορούμε και οι 27 να καταλήξουμε σε μια κοινή προσέγγιση». Υπογράμμισε ξανά ότι «αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται χωρίς και τα 27 κράτη μέλη να είναι εκεί, να συμμετέχουν, να υιοθετούν την απόφαση, θεωρώ ότι δημιουργούν ένα πολύ λανθασμένο προηγούμενο, κάτι το οποίο επηρεάζει και ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Κληθείς να σχολιάσει πώς αποφεύγονται στο μέλλον τέτοια περιστατικά κατάχρησης της ανάγκης ομοφωνίας και του δικαιώματος βέτο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πρέπει να γίνεται σαφώς περισσότερη προετοιμασία πριν από τα Συμβούλια». «Σίγουρα δεν πρέπει να αφήνονται τα θέματα να φτάνουν στο παρά ένα των αποφάσεων και να δημιουργούνται τέτοια δεδομένα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το ισχυρότερο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «η σύνθεση απόψεων όλων των κρατών μελών». Τόνισε εξάλλου ότι σε σχέση με τη διεύρυνση «η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ένα από τα κράτη μέλη που συμφωνεί χωρίς καμία υποσημείωση, χωρίς κανένα αστερίσκο, με την απόφαση που λήφθηκε».
Μιλώντας στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προυπολογισμό, ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι υπάρχει καταγεγραμμένο το κυβερνητικό βέτο για την Αλβανία και δεν θα ανοίξει κανένα κεφάλαιο, αν πρώτα δεν διευθετηθεί το θέμα Μπελέρη. Ουσιαστικά ο Γεραπετρίτης παραδέχθηκε αυτό που έχει ήδη υποστηρίξει εξαρχής το Omegapress.gr, ότι δηλαδή στην απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε κανένα βέτο και ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι ΘΑ θέσει βέτο με το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Κάτι όμως που ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες και εκεί θα δώσει το δικό του ρεσιτάλ ο Όρμπαν. Αλλά και όλες οι κυβερνήσεις που για δικούς τους λόγους θα μπορούν να το κάνουν.
Πέραν αυτών, είναι χαρακτηριστικό πως το άνοιγμα των κεφαλαίων γίνεται με τον ορισμό της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί . Απλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την απειλή του βέτο μπορεί να διευθετηθεί το ζήτημα .