Του Στράτου Βαλτινού
Άνω κάτω κάνει την Αθήνα και τη Σόφια και εκθέτει τον Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάϊεν με τη δήλωσή της ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο θεμελιώδες κεφάλαιό τους, σηματοδοτώντας την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η δήλωση αυτή είτε υποδηλώνει άγνοια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, είτε εσκεμμένη υπονόμευσή τους. Γιατί στα Συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ για την Αλβανία δεν υπάρχει ούτε λέξη, για την Βόρεια Μακεδονία τίθεται ως προυπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος που έχει απαιτήσει η Βουλγαρία, όπως ήδη έχει γράψει το Omegapress.gr.
Αν και θεωρείται αδύνατον έστω για τεχνικούς λόγους να συμβεί αυτό την επόμενη εβδομάδα, από μόνη της η δήλωση δείχνει περιφρόνηση της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει δηλώσει ότι έχει θέσει βέτο. Βέτο δεν υπάρχει , κανείς δεν το επικαλείται. Η Σόφια κέρδισε φυσικά την αναφορά στα Συμπεράσματα, η Αθήνα τίποτα. Εκ των πραγμάτων ή θα υπάρξει διόρθωση της δήλωσης, ή θα προκύψει σοβαρό πολιτικό θέμα.
Στις δικές του δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η υπόθεση Μπελέρη αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι διμερές ελληνοαλβανικό πρόβλημα, όπως ισχυρίστηκε ο Έντι Ράμα. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχουν προυποθέσεις και για την Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία και ότι υπάρχουν έτσι κι αλλιώς δύσκολα διαδικαστικά ζητήματα. Ούτε βέτο, ούτε τίποτα.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι εκτεθειμένοι γιατί τα Συμπεράσματα είναι σαφή . Απουσιάζει η Αλβανία και οι αναφορές για τα άλλα κράτη έχουν ως εξής, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο των Συμπερασμάτων.
Ουκρανία και Δημοκρατία της Μολδαβίας
15. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα αντίστοιχα διαπραγματευτικά πλαίσια μόλις υλοποιηθούν τα σχετικά στάδια που καθορίζονται στις αντίστοιχες συστάσεις της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023.
Γεωργία
16. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει επίσης να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα σχετικά μέτρα που καθορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023.
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
17. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο αναγκαίος βαθμός συμμόρφωσης προς τα κριτήρια προσχώρησης.
Καλεί την Επιτροπή να ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2024, προκειμένου να ληφθεί απόφαση.
Βόρεια Μακεδονία
18. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την εναρκτήρια φάση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία, μόλις η Βόρεια Μακεδονία υλοποιήσει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τις εσωτερικές της διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτών των αλλαγών.